Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
cruise not available
piotr170169:
Kiedyś był już poruszany ten temat, ale nie znalazłem odpowiedzi która uratuje mnie i mojego kota. Nie chce mi się do niego wsiadać i jeżdzić. Silnik kręci tylko do 3000 obrotów i odcina paliwo. Gdy kontrolka zgaśnie wszystko jest normalnie i jestem w niebie. Ubywa mi powolutku płynu chłodniczego, nie wiem gdzie bo nie ma plam ale zaraz na bieżąco uzupełniam. Czy to może być przyczyna? Kot ma 2,5 litra i gaz.
POMOCY :-help :-help :-help :-cry
strawinski:
Jaki masz przebieg?
Z uciekającym płynem może być tak, że gubisz go jak jeździsz bo wtedy w układzie jest wyższe ciśnienie i może uciekać na jakiejś złączce, lecieć gdzieś np. na silnik i nie będzie plam bo wyparuje od temperatury. Zdejmij plastikową osłonę i sprawdź połączenie na środku silnika- powyżej korka od oleju, takie aluminiowe, tam zdarza się, że cieknie na blok i nie będzie "sikał" na glebę. Postaraj się na rozgrzanym silniku zaglądnąć pod maskę i popatrz na złącza, pozaciskaj przewody (może gdzieś pryśnie?).
U mnie zniknął problem "cruise not available" jak wymieniłem świece.
piotr170169:
Przebieg 148 tysięcy. Jutro wymienię świece, jakie kupić? A i jeszcze rano po odpaleniu bardzo kotem trzęsie, jakby nie palił na wszystkich cylindrach ale po przejechaniu kilkuset metrów jest normalnie. Kontrolka engine check świeci się już dłuższy czas, kiedyś chociaż gasła po jakimś czasie. Myślałem już nawet o sprzedaży kocura ale żona powiedziała żebym się nie ważył nawet myśleć o tym. Jutro te świece, a potem zobaczymy co jeszcze.
Whisnia:
Jak znika płyn chłodniczy nie weiaomo dokąd o może być też uszczelka pod głowicą
robertth:
Stawiał bym również na uszczelkę, tym bardziej, że pojawia się błąd pradobodobnie spowodowany złą mieszanką (płyn może dostawać się do komory spalania)...
A nie miałeś czasem podwyższonej temp. silnika, tzn. nie zagrzał się za mocno?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej