Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

Diesel w jaguarze, jak się sprawuje ?

<< < (2/5) > >>

zyrcia:
Ja mam silniki jaguarowski, ale nie disel. jeśli chodzo o disle to nie wiem czy są oryginalne silniki jaguara. Raczej wątpię.

XJRfan:

--- Cytat: Batman w Czerwiec 10, 2008, 00:55:02 am ---Skoro X-type ma wiele elementów zapożyczonych z mondeo to dlaczego silnika by miał niemieć tym bardziej że osiagi ma bliźniacze jak mondziak

--- Koniec cytatu ---
może masz rację, tylko to są nadal tylko przypuszczenia. Przeglądałem w sieci pobieznie, ale widzę że jest potrzeba bardziej szczegółowo poszukać.

djevel:
2.0 pochodzi od Forda, podobnie jak 2.2 (czesciej stosowany w Mazdach - tez niestety Ford) . 2.7 jest rezultatem wspolpracy PSA z Fordem.

Batman:
Sprawdziłem 2.0 jest na bank od forda.

zkar:
To jest silnik 2.0 TDCi z Forda, znany takze jako 2.0 HDi (PSA Peugeot-Citroen). Niektórzy narzekają, inni chwalą. Znajomy ma w Berlingo. I bardzo go chwali. jest cichy i ekonomiczny. I całkiem żwawy (zabawna scena wyprzedzania przez Berlingo pod górkę Golfa IV, który nie dawał rady). No i co najważniejsze nie jest to przestarzały pompo - wstryskowaczo TDI, tylko zaawansowany Common-Rail.

Taka ciekawosta. Silnik 2.7 Diesel (w nomenklaturze PSA 2.7 HDi FAP) został zaprojektowany głównie w Jaguarze:
http://www.psa-peugeot-citroen.com/document/presse_dossier/PKit_V61054906821.pdf
Ford i PSA zajęły się mniejszymi silnikami. ja tylko ubolewam nad tym, że mocniejszego Diesla (tego, który jest w Land Roverze - 4.4, czyli 2,7 powiększony i z dwoma dodatkowymi cylindrami) nie ma w Jaguarze. To by było dopiero coś... 650 Nm obrotu...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej