Autor Wątek: Radio - zniknął RDS  (Przeczytany 4960 razy)

jannaf

• Gość
Radio - zniknął RDS
« dnia: Kwiecień 01, 2008, 21:02:12 pm »
Nie wiem jak to możliwe, ale w moim radio zniknęły informacje o stacjach, które do tej pory pięknie się wyświetlały. Teraz wyświetlana jest tylko częstotliwość stacji, a poza tym wszystko gra OK. Przestała też świecić się czerwona dioda na klawiszu RDS, chociaż gdy wciskam ten przycisk to na wyświetlaczu pojawia się (i naprzemian znika) symbol TP na wyświetlaczu. Czy to jest usterka, czy po prostu nie rozgryzłem właściwie obsługi radia??. No i zdezorientowało mnie to, że usterka pojawiła się po tym jak trochę grzebałem w bagażniku w okolicach automatycznej anteny (szukałem przecieku wody do bagaznika, żdjąłem prawą stronę tapicerki, ale raczej nic tam nie rozłączyłem tylko nasadziłem gumowy wąż - odpływ od anteny i przykręciłem masę bata anteny).POMOCY !!

Batman

• Gość
Odp: Radio - zniknął RDS
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 02, 2008, 00:37:38 am »
Kurcze być może osłabiłeś gdzieś sygnał i dlatego nie wyświetla na radio co to za stacja. Szumią stacje??

jannaf

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 02, 2008, 10:37:44 am »
Ani nie szumi, ani nie buczy. Gra jak dawniej tylko chyba nie dekoduje sygnału RDS.

jannaf

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 02, 2008, 12:31:00 pm »
Czy trudny jest demontaż odbiornika radiowego, bo jeżeli można to łatwo zrobić, to  zdemontuję moje radio i zainstaluję je w aucie kolegi (chyba się zgodzi  :-\ ) i wyeliminuję sprawy grzebania w  instalacyji. Może ktoś podpowie jak wymontować radio (kod mam więc odłączenie to nie problem).

daniel

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 02, 2008, 13:33:28 pm »
Jeśli dobrze pamiętam że nie trzeba do tego zdejmować drewienka to wystarczy takie ustrojstwo specjalne do wyciągania radia - taki  powyginany w "C" drut, a raczej dwa takie na obie strony. Wkłada się to w małe dziurki po obu stronach radia (każdy w dwie) i poprostu delikatnie całość wyciaga. U mnie tak przynajmniej jest, a mam kaseciaka.

Offline walec

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 02, 2008, 16:52:16 pm »
Zdejmowanie drewienka też nie jest specjalnie skomplikowane, w razie potrzeby opiszę w skrócie :-V
'XJR XJ40

jannaf

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 03, 2008, 09:36:23 am »
Po obu stronach radia nie mam dziurek tylko takie trójkątowate zaślepki. Jaki jest sposób na ich demontaż bez uszkodzenia zaczepów? Podejrzewam, że pod nimi jest jakieś mocowanie radia. Za drewienka będę zabierał się po wyczerpaniu innych możliwości.

jannaf

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 03, 2008, 13:05:08 pm »
HURRA!!! Dzięki koledze o nicku przemWR RDS znowu działa  :-R . Wystarczyło przytrzymać przez kilka sekund wciśnięty przycisk RDS . Coś piknęło i wszystko wróciło do normy.  :-yipee  :-yipee  :-yipee