Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)
Skrzynia automatyczna- problemy
robertth:
--- Cytat: nowicjusz w Listopad 24, 2009, 16:20:12 pm ---a filterek w skrzyni niepotrzeba wymienić??
--- Koniec cytatu ---
hmmm
było by idealnie, tylko aby to zrobić trzeba wyjąć skrzynię i ją rozpołowić...
ot takie małe utrudnienie :-\
Kolumb:
Witam - małe odswiezenie tematu...
Jestem posiadaczem od kilku w zasadzie dni X-Type 3.0 w automacie...
to juz trzeci z koleji i po raz pierwszy taki problem ...
opisze może sytuacje to bedzie latwiej cokolwiek moze powiedziec lub doradzic ...
Jadąc prosta droga około 90-100km/h szarpneło mi autem pojawiła sie na desce czerwona kontrolka a w komunikatach naprzemian zaczeło wyświetlać "gearbox fault" na zmiane z "engine fault" i auto tak jakby zmieniło na luz... toczyło sie poprostu i nie reagowało na pedał gazu ani na żadne zmiany skrzyni... wciskając pedał gazu auto nawet nie zwiekszało obrotów trzymając je cały czas równo na 1100 obrotów, zatrzymałem sie na drodze a komunikaty cały czas na przemian sie wyswietlając swieciły na desce kontrolnej, po zgaszeniu silnika i probach ruszenia w przód lub tył auto mocno szarpało, gdzie auto nadal nie reagowało na pedał gazu tylko ruszało samą skrzynia, przy czwartej próbie komunikaty zgasły a auto spowrotem jechało jak trzeba nie szarpiąc i jadąc bez najmniejszych problemów... pytanie czy mam sie tym martiwć czy to mogło być cos jednorazowego ?
:-help :-help :-help :-help :-help :-help :-help
kogutki:
witam, gratulowac nabytku!
powiedz nam prosze czy po wylaczenie silnika problem nie wrocil? wydaje sie, ze ecu ci zwariowal, i moze po
resetu dalszych problemow nie beda, jednak moze to takze byc obiaw powaznej usterki. najlepszym sposobem
bedzie scan (ale niestety zwykly scaner obd nie pokazuje bledow ze skrzynii, wiec albo w aso albo u kogos
kto posiada rozszerzonego komputera, np autologic).
aby zresetowac ecu, odlacz na ok 15 minut akumulator (nie zapomnij o kod do radia) i zobacz, czy problem
wracz, czy tez nie.
Kolumb:
wylaczylem samochód 3 razy- po trzecim razie dopiero usterka zanikła - tak jakby sie zresetował komputer, zobacze chwile jeszcze pojezdze i jak pojawi sie jeszcze raz zaczne sie martwic ... - jestem z rzeszowa kochanego podkarpacie gdzie jaguar jest rarytasem i ciezko spatkac na ulicy a serwis czy kogokolwiek kto sie na jaguarach choc troszke zna to juz calkowicie graniczy z cudem ...
wiec narazie czekam obym nie doczekał powtórzenia sie sytuacji ...
Nawigacja
Idź do wersji pełnej