Witam.
Planuję na wiosne kupić kocurowi nowe buciki. Noga mu coś rośnie, a w 16tkach się nie mieści. W związku z tym na nowy sezon szukam 18tek. Wybrałem dwa rozmiary 235/50/18 lub 245/45/18, ale nie wiem jakiej firmy wybrać. Opony napewno muszą być nowe, ale też nie chciałbym wydać na nie fortuny. A zakup dobrej opony w tym rozmiarze to koszt około 1000zł sztuka. Nie ukrywam, że wolałbym wydać mniej, ale nie chcę też kupować jakiegoś chińskiego shitu. Mój kocur to nie jakiś zwykły dachowiec, tylko Sovereign (znaczenie sprawdź w słowniku) i raczej nastawiamy się na komfort niż na sportową jazdę (jak najbardziej komfortową na 18tkach, 16tka nie wchodzi w grę).
I teraz tak. Wydaje mi się, że żeby był komfort to musi być miękka guma. A żeby guma była miękka to musi być indeks prędkości niski. A w tych rozmiarch zazwyczaj wychodzi indeks W=270km/h lub Y=300km/h i z niższym indeksem nic nie ma. Nic nie ma to aut osobowych, ale jest do aut terenowych. I tu właśnie znalazłem fajniutką oponkę Pirelli SCORPION ZERO ASIMMETRICO przeznaczona do najmocniejszych samochodów typu SUV. Według mnie bardzo ładny bieżnik. Opinie raczej pochlebne i to co najważniejsze CENA. W tej chwili jest super cena na te opony. Za ok. 600zł można kupić na oponeo czy innym sklepie internetowym. Normalnie w sezonie około 1100-1300zł. Chciałbym, żebyście wypowiedzieli się. Co o nich sądzicie? Czy założylibyście je swoich aut? Wzór bieżnika wogóle nie zdradza, że ta opona jest dedykowana do aut typu SUV.