Nie słyszałem żeby od wymiany oleju w skrzyni coś się stało, no chyba że ktoś coś źle zrobił, ale może mało jeszcze w życiu słyszałem. Wiem na pewno tylko jedno: nie ma nic wiecznego i to jak najbardziej tyczy się oleju w skrzyni biegów i jaka by ona nie była to zalecałbym wymianę co 50 góra co 70 tysięcy km. Zastanawia mnie jaka jest skrzynia w S-type, bo w x300 to poczciwa konstrukcja ZF-a. Tak się składa, że w swojej olej wymieniłem gdzieś 2 tygodnie temu (oczywiście razem z filtrem i uszczelką), bez wyciągnięcia jej z auta lub użycia specjalnego sprzętu nie uda się spuścić więcej niż 70-80% oleju, jak prawie w każdym automacie, co jest związane z konstrukcją skrzyni. Czy był sens zmieniać olej?? Myślę że był i to ogromny, po pierwsze przestałem odczuwać zmiany biegów, teraz się jedzie jak skuterem lub autem z bezstopniową skrzynią biegów, nawet szarpnięcia, które kiedyś występowały przy zmianie z 3 na 4ty bieg ustały. I nie jest to tylko moja opinia i odczucie, ale i innych osób które ze mną od czasu do czasu się przejadą autkiem. No i wreszcie koszt całej operacji:
5litrów oleju - 140zł
filtr z uszczelką i przesyłka - 89zł
robocizna - sam sobie zrobiłem bo mam kanał
Ze skrzyni udało się spuścić 4 litry oleju i tyle też wlałem, więc chyba warto zapłacić kilka zł i mieć święty spokój:) !