Witaj.
Smart fajna sprawa, tylko osobiscie to chyba bym zwariowal, jak mam np. rano po bulki do sklepu jechac Smartem 700cc a wieczorem na jakas kolacje v12 5.3 hmmm. Odnosnie smartow... to nawet calkiem bezpiecze pojazdy, jakby nie bylo to mercedes a one nie sa takie zle,
Nie radzę lekceważyć Smartków (zwłaszcza tych najnowszych bo mają już 1000 ccm/80 KM pod... podłogą bagażnika!).
Jeżdżę czasem innymi maluchami - Pandzia, Yaris, Fabia itp. i wolę Smartkiem. To autko jest bezkompromisowo przystosowane do ruchu miejskiego. Nie udaje, że jest czteroosobowym sedanem, dla 2 osób jest bardzo wygodne (a ja jestem prawdziwym chłopem 2 m / 136 kg), zrywne (
nie na papierze, a w praktyce), zwrotne (2,5 m długości). Jedyny problem - polskie dziury (felgi 15", niskie opony 45...). A parkowanie - na miejscu jednego XJ stoją bez problemów 2 Smarty.
Poza tym - to coś innego i się wyróżnia (tak samo jak Jaguar). Ma swoją duszyczkę (i to całkiem charakterną!). A co do wyposażenia - wersja Passion ma praktycznie wszystko, co trzeba z klimą włącznie (jest także wspomaganie kierownicy, ABS, ESP, BAS i inne niemieckie odpowiedniki Traction Control).
Ciekawostki:
- nasza wersja (Passion) ma ograniczenie elektroniczne do 135 km/h. A silniczek na 6 biegu kręci wtedy około 3000 obr/min. Prawie tak, jak w dużym aucie...
- istnieje (droga!!!) wersja Smart Brabus. Tą radzę traktować z należytym szacunkiem!
Ale trasa np. Kraków - Amsterdam, a nawet Kraków - Poznań czy Krynica??? Tu Daimler nie ma wielu poważnych konkurentów - a na pewno nie Smartka...
PS. Daimler Century ma większą wersję V12 - nie 5,3 a 6.0 l (wydłużony skok)