Autor Wątek: Wymiana radia w x300  (Przeczytany 28819 razy)

Offline zachradek

• Forumowicz Executive
Odp: Wymiana radia w x300
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 14, 2024, 20:13:18 pm »
Witam . takie krótkie pytanie ,jaki model radia polecacie ?. chodzi mi oto jakie radia grają dobrze bez konieczności montażu zewnętrznego wzmacniacza, w grę wchodzi także zmiana głośników w drzwiach
« Ostatnia zmiana: Listopad 14, 2024, 21:36:58 pm wysłana przez zachradek »

Offline truten23

• Forumowicz Sovereign
  • XJ x300 sovereign
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 18, 2024, 13:18:48 pm »
Od siebie, mogę polecić Kenwood KMM-BT309.
Jest to nowoczesne radio, ale wygląd moim zdaniem nie gryzie się z Jagiem.
W przypadku streamingu przez bluetooth, wspiera nowsze kodeki, więc "nie spłaszcza" dźwięku. Ma to znaczenie. Poprzednio z Kenwoodów w Jagu miałem KDC-BT73DAB, wypaśny ale starszy model z bluetooth. Ale jakość dźwięku ze streamingu była kiepska, połowę gorsza niż analogiczny utwór z USB/płyty/radia.
Można dopasować kolor podświetlenia, ma rozbudowany korektor graficzny, ustawienia gdzie i jakiej średnicy mamy głośniki, oraz efekty przestrzenne.
Gra bardzo dobrze, u siebie mam standardowe głośniki.
Powyższe opcje można ustawić z aplikacji na telefonie.

Tak na teraz chyba nie mam lepszego zdjęcia.
>per aspera ad astra<

Offline Six

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 18, 2024, 14:29:28 pm »
U siebie mam obecnie Blaupunkt Nurnberg 200. Kierowałem się wyłącznie względami estetycznymi, a to był jedyny model, który ma Bluetooth i wizualnie nie gryzie się z resztą konsoli. Z wyłączonym wyświetlaczem wygląda wręcz jak gdyby od początku był częścią kompletu (design przycisków itp.). Od strony funkcjonalnej mam tylko jedno zastrzeżenie: jeśli są sparowane dwa telefony i oba znajdą się w pobliżu przy włączaniu radia, to ono wówczas wariuje i nie połączy się z żadnym ani automatycznie, ani manualnie dopóki nie zgasi się auta i nie wyłączy BT w jednym z telefonów.

Odnośnie jakości audio to trudno porównać, ponieważ równolegle wymieniłem głośniki na Rockford Fosgate (woofery i tweetery). Wybrałem te, bo pasują plug&play, a nie mogłem sobie pozwolić na rozgrzebanie auta na kilka tygodni. Całościowo jest gorzej niż seria, ale nie wiem na ile jest to wina radia, a na ile głośników. Docelowo będę chciał w temacie głośników wrócić do serii, tj. zregenerować piankowe zawieszenia w oryginalnych wooferach, a padnięte tweetery wymienić na używane, ale sprawne oryginały. Radio na razie zostaje, bo wygoda związana z bluetoothem jest nie do przecenienia.

Offline katar83

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 19, 2024, 09:36:52 am »
A ja u siebie wlasnie wstawilem Sony MEX-N7300BD, bo juz mialem dosyc napraw oryginalnego radia, zalezalo mi na CD i to generalnie najlepsze radio jakie udalo mi sie znalezc. Gra rewelacyjnie, troche zabawy z okablowaniem, dwa telefony bez problemu mozna podlaczyc, i takze mozna ustawic sobie kolor podswietlania.

Offline truten23

• Forumowicz Sovereign
  • XJ x300 sovereign
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 19, 2024, 14:51:41 pm »
@Six, z mojego doświadczenia, producent radia ma znaczenie i trzeba samemu sprawdzić co gra lepiej w konkretnym aucie.
Wiele lat używałem Pioneerów. Później Sony. Teraz trafiło na Kenwoody.
Wszystkie grają dobrze. Ale w moim odczuciu, radia Pioneer grają bardziej metalicznie niż Sony i Kenwood.
Na oryginalnych głośnikach Jaga Pionerem nie wyciągnąłem ani ksztyny niskich tonów. Natomiast mnie bardzo dobrze słucha się w Jagu Kenwooda.
Ale: W przypadku bluetooth, wiek radia też ma znaczenie. A konkretnie jakie są zaimplementowane kodeki dźwięku.
Jako że osobiście słucham teraz tylko streamingu i ustawionego na wysoką jakość, to doszło do tego że postanowiłem wymienić radio na współczesny model.
Na starym, strumień audio był obcinany do 128kbps. Utwory traciły głębię. Natomiast z innych źródeł radio grało świetnie.
Na nowym nie ma tego problemu.

Tak że trzeba próbować co bardziej podpasuje.
>per aspera ad astra<

Offline Six

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 20, 2024, 22:53:58 pm »
Jasne, ale u mnie kryterium rozstrzygającym był design możliwie najbardziej spójny z resztą wnętrza. Po prostu nie lubię widoku współczesnego radia w klasykach, a ten Blaupunkt wygląda w X300 naprawdę ok. Najlepszą opcją byłby Blaupunkt Frankfurt, pomyślany właśnie pod kątem aut z lat 90, tylko to zupełnie inna półka cenowa, a i tak nie wiadomo, czy idzie za tym też jakość dźwięku, czy płacisz za design i marketing nowoczesnego radia do klasycznych Porsche.

Offline truten23

• Forumowicz Sovereign
  • XJ x300 sovereign
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 21, 2024, 09:19:21 am »
No, ceny tego Blaupunkta to porażka.
Choć jego design bardziej pasuje mi do aut Niemieckich, niż Brytyjskich.
W moich oczach brakuje mu tego czegoś  :-trudno
>per aspera ad astra<