Dział Ogólny (Tematy Jaguarowskie i nie tylko) > Jaguar News & Jaguar Scena
All new XJ - premiera 09.07.09
KRISS:
EUR V
nie do końca... to jest taka powszechna opinia o tym, że opłaca się za granicą. No i teoretycznie tak jest jeżeli mówimy o używkach. Nowe? No trzeba to liczyć tak.
Do ceny w Niemczech musisz doliczyć akcyzę od samochodu kupionego w salonie z narzutami niemieckimi (piszę umownie niemieckimi, bo tak samo będzie w każdym kraju EU). Do tego doliczamy VAT polski, oddając VAT niemiecki ( a raczej go nie płacąc w ogóle )
ale akcyza ciągle jest liczona od ceny netto niemieckiej z narzutem salonu.
W PL akcyza jest liczona tylko raz przy sprowadzeniu. Więc płaci ją Generalny ( dowolnej marki ) przy sprowadzaniu na teren PL tylko raz od kwoty za którą on kupuję - niższą sporo niż w salonie gdzieś UE. Także płacisz w sumie wyższą akcyzę + koszty wycieczki + koszty transportu + szarpanie się z urzędnikami.
Kiedyś to liczyłem - opłaca się kupować w PL nowe bardziej niż w DE.
Do tego upierdliwość serwisowania samochodu sprowadzonego w PL
Rzeczywiście, najlepiej mieszkać za granicą, zarabiać za granicą i kupować koty za granicą :)
@qbaty - Nie rezygnuj chłopie. Nie wolno się poddawać ;D
szpulek:
Ale jesli kupie w DE i zarejestruje w DE to nie powinno byc tyle przypalow :) Dlatego pytalem o norme spalin, z racji na podatek ekologiczny. Poza tym to jest rozwazanie czysto hipotetyczne, w obecnym stanie i tak nie moge sobie pozwolic na nowego XJ.
pzdr
qbaty:
--- Cytat: KRISS w Lipiec 15, 2009, 10:24:07 am ---@qbaty - Nie rezygnuj chłopie. Nie wolno się poddawać ;D
--- Koniec cytatu ---
:-za i nie mam zamiaru się poddawać ;D A Wy pociągnijcie dalej ten temat, bo nigdy nie wiadomo kiedy wygram - trzeba być przygotowanym, to może być moment, i co wtedy ?? Nie będę wiedział gdzie kupić ;)
A tak a'propos "nie znasz dnia ani godziny" mały :-off - przed chwilą zadzwoniło do furtki dwóch panów i koniecznie chcieli mi przekazać swoją wiedzę na temat: "Jak przygotować się na przyjście końca świata" :-gwizd
daniel:
W ruchu - no ma coś w sobie coraz bardziej.
http://www.youtube.com/watch?v=6wOvLUyA1so
Chociaż w 1:17 jak jedzie obok "starego" XJ trochę boli.
szpulek:
Teraz dopiero ludzie zaczna doceniac 350tki :D pzdr
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej