Witam,
Jestem bliski sfinalizowania zakupu xj40 1991 3.2 Automat. Samochod wyglada perfekcyjnie w srodku( az nie moglem uwierzyc!), i bardzo dobrze na zewnatrz (widac ze dlugo byl garazowany). Odpala z pierwszego (jakis maly zgrzytek ale to w sumie nic wielkiego tak jak sie przeciagnie odpalanie). Posiadaczem obecnie jest jakis wykladowca prawa, nie zaden szalony mlodzieniec : ). Zaniepokoil mnie fakt, kiedy pod maska znalazlem wilgotne/tluste miejsca (prawie na samym)- problem w tym ze wyglada ze nikomu na przestrzeni lat nie przyszlo do glowy aby umyc silnik. Pod samochodem nie ma zadnych plam a juz troszke stoi, po odpaleniu nic nie wywala na zewnatrz. Owy wilgotny "smar" ciezko nawet zidentyfikowac, czy to plyn od wpomagani, krzynki czy olej - byc moze to jakas stara sprawa. Silnik nie wydaje zadnych niepokojacych dzwiekow, nie ma zadnych ODB errors (chyba ze nei wiem gdzie je znalezc ale nic nie wyskakuje). Gosc mowil ze kiedys mu zgasl ale wymienil crank shaft sensor i od tamtej pory wszystko cacy. Powodem sprzedazy czynniki ekonomiczne hehe, teraz jezdzi fiatem punto : ). Co byscie poradzili jeszcze sprawdzic przed kupnem (jak skrzynie sprawdzic obiektywnie?, jak daleko/szybko trzeba tym przejechac zeby cos powiedziec). Mam nadzieje ze juz niebawem dolacze do tego forum na dluzej (niekoniecznie z powodow techniczno-mechanicznych hehe).Bede wdzieczny za wszelkie sugestie.
Bartek