Autor Wątek: Jaguar x260 2.0 diesel 180KM - jak to w końcu z nim jest?  (Przeczytany 152 razy)

Offline Damianik

• Aspirant
  • Kocham to forum
Jaguar x260 2.0 diesel 180KM - jak to w końcu z nim jest?
« dnia: Lipiec 25, 2026, 17:43:04 pm »
Witam serdecznie forumowiczow,

Od razu zaznaczam, ze próbowałem używać wyszukiwarki po różnych tagach jednakże nic mi nie wyskoczyło.

Chciałbym sie dowiedzieć jak wyglada sprawa z silnikiem diesla 2.0 180km - mam mozliwosc kupienia takiego auta 176k km nalotu za całkiem dobre pieniadze. Jest gastka ludzi którzy chwalą ten silnik i jest też grono które kategorycznie odradza tą jednostkę bo to "najgorszy silnik swiata"...  Wiec do was pytanie drodzy forumowicze, jak to jest.

Dziękuję za każdą wyczerpującą odpowiedź. Pozdrawiam Damian jcpf-stanby

Offline piotrrf

• Forumowicz Executive
  • Jaguar XF 20d AWD R-Sport
Odp: Jaguar x260 2.0 diesel 180KM - jak to w końcu z nim jest?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 27, 2026, 19:37:36 pm »
Tak jak napisałeś, jedni chwalą inni narzekają. Ja do tej pory nie miałem żadnych problemów z silnikiem, jedynie z akumulatorem ale to opisałem na forum.
Gdybym przeczytał te wszystkie negatywne wypowiedzi, to powiem szczerze, że nie kupiłbym tego auta. A, że nie czytałam wcześniej, to jeżdżę i jestem zadowolony. Aby tak dalej.
Porsche 987 S
SLK R 171

Offline Zbyszek01

• Forumowicz Sovereign
Odp: Jaguar x260 2.0 diesel 180KM - jak to w końcu z nim jest?
« Odpowiedź #2 dnia: Wczoraj o 06:22:43 »
Wszystko się rozbija na tym co kupisz. Jak poprzednik zmieniał olej tak jak serwis zalecał to będą kłopoty, jak częściej (10-15 tyś km) to już lepiej. Który rocznik? Łańcuchy rozrządu poprawili w 19 r. Nie piszesz czy przy tym przebiegu był zmieniany łańcuch.
Pierwszy mój Jaguar kupiłem bo sylwetka i jazda mnie zauroczyła, czytałem o bolączkach. Drugiego kupiłem jak już wiedziałem o bolączkach. Miały bardzo mały przebieg i to przeważyło o kupnie.
Wymieniam olej co 8-12 tyś km i do tej pory brak kłopotów.
Jest - XE AWD 2.0d R Dynamic MY2020
By?o - XE 25d AWD MY2017