Autor Wątek: sonda lambda bank1  (Przeczytany 252 razy)

Offline marek michalak

• Aspirant
  • Kocham to forum
sonda lambda bank1
« dnia: Maj 08, 2026, 15:14:53 pm »
Prosze o komentarz jak i o radę.
JAGUAR X TYPE 2,1 petrol,sonda lambda bank 1 i świecąca lampka check engine
co jest przyczyną świecenia check engine jeżeli zresetowałem check, po ok 50 km pojawił się znowu,odczyt błedu wskazuje na katalizator,
odłączyłem sondę lambda bank 1 zresetowałem check po ok 50 km check pojawił się znowu
czyli jak sonda lambda jest wpieta pojawia sie check
jak sonda lambda odpieta pojawia sie tak samo check
samochód zrywny bez żadnych problemów tak samo pracuje z podłączoną sondą lub bez
czy moge twierdzic ze sonda lambda jest uszkodzona ?
pozdrawiam marek

Offline wtom

• Forumowicz Executive
  • wszystkie kotki s± fajne
Odp: sonda lambda bank1
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 09, 2026, 22:52:18 pm »
Czemu czepiasz się sondy, przecież jest sprawna. Jak druga sonda czyta sygnał jak pierwsza to masz uwalony katalizator. Wszystko jest ok. Będzie po resecie błąd wracał. Sprawdź jeszcze czy wydech jest szczelny. Jak łapie tlen to też sonda może głupieć i wskazywać na zużyty kat.

Offline marek michalak

• Aspirant
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 10, 2026, 08:41:16 am »
Dziekuję za wziecie udziału w w/w temacie. Tzn z tego co mówisz nie za bardzo rozumiem od czego jest sonda bank 1-można ją odpiąć i nie ma to żadnego wpływu na pracę silnika bo sonda druga przejmuje jej pracę ?Jag jest z 2002 roku ,ma przebieg 120000 i jest w bardzo dobrym stanie.Jak poradzić sobie z uszkodzonym kat? z tego co widzę to bardzo ciężka sprawa.Chciałbym uratować ten samochód -dla mnie jest to klasyk i jestem pod jego wrażeniem .podpowiedz mi również co ewentualnie mam sprawdzić w wydechu,które miejsca i jak to sprawdzić ? mam również wrażenie ,że czytając forum problemy związane z tym samochodem są nierozwiązywalne co wydaje mi się dziwne .To co ,najlepiej zezłomować ? pozdr Marek

Offline wtom

• Forumowicz Executive
  • wszystkie kotki s± fajne
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 11, 2026, 17:53:55 pm »
Dwie sondy muszą pracować. Pierwsza przed katem kontroluje mieszankę dla ECU, druga pełni rolę kontrolną katalizatora. Zatkaj wydech szmatą o słuchaj gdzie będzie syczeć. Kata jak zużyty to nie uratujesz. Jak cały i nie rozsypany to można oszukać 2 sondę wkręcając tuleję dystansową. Allegro ma tego pełno.