Autor Wątek: Problem z zamkiem od strony kierowcy  (Przeczytany 104 razy)

Offline Pedro

• Aspirant
Problem z zamkiem od strony kierowcy
« dnia: Wczoraj o 20:36:58 »
Mam problem z zamkiem w Jaguarze X - type. Mianowicie zacięła mi się klamka wewnętrzna podczas otwierania drzwi od kierowcy i nie można było ich otworzyć. Problemem okazał się ewidentnie uszkodzony zamek. Wymieniłem go na inny (używany), jednak z nowym jest taki problem, że klamka z zewnątrz działa drzwi da się zamknąć i otworzyć natomiast od wewnątrz wciąż nic.
Dodatkowo nie da się tych drzwi zamknąć ?na klucz?. Wszystkie drzwi zamykają się z pilota, a także przy zamykaniu od wewnątrz, ale drzwi kierowcy cały czas pozostają otwarte/odblokowane. Słychać jakiś szmer, jakby coś pracowało w zamku, jednak nic się nie dzieje. Domniemam, że kupiony zamek też może być popsuty, z tym że przynajmniej drzwi otwierają się z zewnątrz.

Dodam, że gdy naciskam dźwignię, która odpowiada za otwarcie zamka z zewnątrz, działa bez zarzutu. Dźwignia od linki klamki wewnętrznej też się przesuwa, jednak nie zwalnia blokady. To utwierdza mnie w przekonaniu, że zamek jest uszkodzony.

Moje pytanie: czy ktoś miał podobny problem i wie, jak go rozwiązać? Może komputer jakoś blokuje zamek i nie pozwala otworzyć drzwi od środka, ale z zewnątrz już tak? Tylko dlaczego te drzwi nie chcą się zamknąć?

No i najważniejsze: z tego, co czytałem na forach, zamki w Jaguarach to ich zmora i potrafią się psuć. Czy jest jakaś różnica w zamkach po numerach seryjnych? Mój ma numer 1X43219A45AP, kupiłem taki sam, tylko z końcówką AL. Czy to może być przez to? Czy są różnice w końcówkach numeru seryjnego i jak dobrać właściwy zamek? Szukam na portalach i wszędzie są tylko AL, CL, CP, a AP nigdzie nie ma.
 :-tylko