Autor Wątek: zawieszenie przód jaguar x type 2,1 petrol  (Przeczytany 116 razy)

Offline marek michalak

• Aspirant
  • Kocham to forum
zawieszenie przód jaguar x type 2,1 petrol
« dnia: Grudzień 11, 2025, 15:32:29 pm »
Dzień Dobry. Mam na imie Marek i jestem tu dopiero od wczoraj.Mam jaga z 2002 roku 2,1 petrol .Mam problem z zawieszeniem przód.Kiedy najeżdżam na wypukły karb na drodze następuje bardzo głośne uderzenie-to tak jakby uderzać w beczke ale bardzo głośno.Byłem u mechaników ale każdy tylko coś przypuszcza i tak do końca nie wie co to może być,wszystko wygląda bardzo dobrze.Gdy wjeżdżam w dziurę/wklęsły karb /nic się nie dzieje i nie ma uderzeń.Jeżeli ktoś ma wiedzę na ten temat to proszę o info-Pozdr Marek/zawieszenie samochodu jest w bardzo dobrym stanie samochód stał parę lat i nie był używany/

Offline gonzo7

• Forumowicz Sovereign
Odp: zawieszenie przód jaguar x type 2,1 petrol
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 11, 2025, 17:27:21 pm »
Co prawda nie spotkałem się z taką przypadłością ale zerknął bym na górną poduszkę amortyzatora.
Raz miałem uwaloną sprężynę i dało się to wybadać tylko w momencie gdy samochód był podniesiony. Stojąc na kołach wszystko było w normie.

Offline marek michalak

• Aspirant
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #2 dnia: Wczoraj o 09:14:37 »
Dziekuję Ci bardzo za podjęcie tematu.Też tak myślałem ,bo zacząłem zgłębiać temat.Chciałbym sam wymienic te poduszki i już widzę jak do tego podejść/internet/Mam wrażenie ,że zaczyna nam brakować naprawdę zdolnych mechaników a do tego jak mechanik zobaczy że to jag to panika.Byłem w serwisie Jaga w Długołęce/okolice Wrocławia/ale nie podjąłem się serwisu,bo za samo określenie gdzie może leżeć przyczyna zaśpiewali 1500,00. Dzięki jeszcze raz i w kontakcie !!

Offline gonzo7

• Forumowicz Sovereign
« Odpowiedź #3 dnia: Wczoraj o 10:38:46 »
Robota nie jest skomplikowana z wyciagnięciem nogi. Jak ktoś miał w ręku choć z dwa razy klucze to ogarnie. Filmików z wymiana amora na necie sporo. Najgorsza robota przy jaguarze to urywające się śruby mimo penetratorów itd. - mnie ukręciło łeb śruby mocowania dolnego amortyzatora i było rozwiercanie (obecnie na szczęście pod ręką jest w ekipie indukcja z Ali i działa cuda).

Offline voitec

• Forumowicz Sovereign
« Odpowiedź #4 dnia: Wczoraj o 22:13:00 »
Najgorsze, to wyjęcie sworznia wahacza ze zwrotnicy ;) Za każdym razem szukam innego patentu na to, bo poprzedni nie działa ;)
X-type 3.0 Estate '05 LPG
X-type 3.0 Sedan '01 LPG