Autor Wątek: Uszczelka drzwi przy listwie chromowej. Uszczelniać czy wymieniać?  (Przeczytany 707 razy)

Offline Jagandme

• Starszy Forumowicz
  • **
  • Kocham to forum
Uszczelka drzwi przy listwie chromowej. Uszczelniać czy wymieniać?
« dnia: Grudzień 03, 2025, 13:46:45 pm »
Czy da się tą uszczelkę skutecznie uszczelnić, czy wymienić. U mnie tak jak na zdjęciu.

Offline PeterX

• Forumowicz Executive
  • X358L/4.2/2008
Odp: Uszczelka drzwi przy listwie chromowej. Uszczelniać czy wymieniać?
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 03, 2025, 14:17:04 pm »
To chyba część listwy, jako taka raczej niedostępna, sama listwa jako nowa również.

Offline Jagandme

• Starszy Forumowicz
  • **
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 04, 2025, 12:33:41 pm »
A spotkałeś się z tym problemem może? Dałem do obejrzenia lakiernikowi i mówi, że to na pewno nie w tym miejscu. Że szyberdach zapchany. A był niedawno czyszczony. Czy to możliwe że woda dostaje się w tym miejscu i wychodzi w miejscu uchwytu do wsiadania tak jak na zdjęciu.

Offline PeterX

• Forumowicz Executive
  • X358L/4.2/2008
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 04, 2025, 17:58:15 pm »
Nie potrafię jednozbacznie udzielić odpowedzi, natomiast kiedyś widziałem X350 ze zdjętymi listwami i miejsca montażu /takie klipsy: C2C22561, C2C10152/ były uszczelnione silikonem do karoserii, zastanawiałem się dlaczego, ale twój przypadek to może być właściwy trop, z tym że uszczelka tu nie byłaby problemem tylko montaż listwy. Ta luka to po prostu obkurczenie ze starości, u mnie jest to samo ale bez przecieku, to samo dzieje się z uszczelkami drzwi, wtedy u dołu drzwi dziura uszczelki przestaje meczować sie z odplywem i deszczówka zaczyna chlupać w drzwiach, wystarczy podciąć tą dziurę. .... te listwy łatwo się demontują, zdejmij i sprawdż:   https://youtube.com/@tehairsoftnewb?si=O6B-2MkQ9IhNCVsG

Offline Jagandme

• Starszy Forumowicz
  • **
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 05, 2025, 13:31:25 pm »
Tak myślę, że ta plama jest za wysoko, i gdyby uszczelka przepuszczała, to woda pojawiłaby się niżej. Może to jednak szyberdach. Da się go jakoś łatwo sprawdzić, czy odpływy są drożne?

Offline PeterX

• Forumowicz Executive
  • X358L/4.2/2008
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 05, 2025, 16:55:36 pm »
To b. proste, możesz kupić na alle, alli, etc takie długie wyciory coś ala do mycia butelek, ze szczotkami na końcu, są właśnie dedykowane do udrożniania odpływów szybra, kosztują tyle co nic. Odpływy najczęściej blokują się na samym dole słupków A, stokowo tam są takie zupełnie niepotrzebne plastki, które zmniejszają prześwity i gromadzi się tam masę syfu, jak się ich pozbędziesz, w tym miejscu zawsze jest czysto. Z tego co pamiętam one są wciskane, można się ich pozbyć od ręki. Jest jeszcze antena GPS, pod nią też teoretycznie może być przeciek.

Offline Zbyszek01

• Forumowicz Sovereign
Jest - XE AWD 2.0d R Dynamic MY2020
By?o - XE 25d AWD MY2017

Offline Jagandme

• Starszy Forumowicz
  • **
  • Kocham to forum
To b. proste, możesz kupić na alle, alli, etc takie długie wyciory coś ala do mycia butelek, ze szczotkami na końcu, są właśnie dedykowane do udrożniania odpływów szybra, kosztują tyle co nic. Odpływy najczęściej blokują się na samym dole słupków A, stokowo tam są takie zupełnie niepotrzebne plastki, które zmniejszają prześwity i gromadzi się tam masę syfu, jak się ich pozbędziesz, w tym miejscu zawsze jest czysto. Z tego co pamiętam one są wciskane, można się ich pozbyć od ręki. Jest jeszcze antena GPS, pod nią też teoretycznie może być przeciek.

Od spodu jest tam dostęp, czy masz na myśli odpięcie podsufitki?