Autor Wątek: Tarcze hamulcowe zamiast oryginałów  (Przeczytany 4589 razy)

Offline gadom88

• Aspirant
  • '23 XE HSE, D200 AWD
Tarcze hamulcowe zamiast oryginałów
« dnia: Listopad 25, 2025, 16:37:41 pm »
Witam wszystkich,

Poleci ktoś jakieś sensowne zamienniki tarcz, klocków do XE z 2023 ze standardowym układem hamulcowym? To 2-litrowy diesel MHEV, więc żaden demon prędkości, standardowy układ hamulcowy z przednimi tarczami o średnicy 325mm. O oryginałach czytałem swego czasu, że mają tendencje się krzywić i przy niespełna 100 000 km przebiegu doszło do tego i u mnie.

Zastanawiam się nawet nad zakupem nawiercanych tarcz, żeby uniknąć krzywienia w przyszłości, ale nie wiem czy do 200-konnego diesla jest sens. Jeżdżę raczej spokojnie na długich odcinkach i gdyby nie skrzywienie tarcz, to nic bym nie ruszał. Nawet klocki jeszcze mam pierwsze i pewnie z 20 000 bym z nich jeszcze wycisnął.

Ktoś ma jakieś doświadczenia?

Online piotrrf

• Forumowicz Executive
  • Jaguar XF 20d AWD R-Sport
Odp: Tarcze hamulcowe zamiast oryginałów
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 25, 2025, 18:36:40 pm »
Robik przestań już siać panikę bo czytać już tego nie można.
Mam dużą cierpliwość ale daj sobie na luz i zajmij się czymś innym.
Mogłeś odpowiedzieć tylko na temat ale za każdym razem pierd... o awaryjności Jaguara.
Porsche 987 S
SLK R 171

Online piotrrf

• Forumowicz Executive
  • Jaguar XF 20d AWD R-Sport
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 26, 2025, 08:40:32 am »
Pytasz się z czym?
Jeździłeś Jaguarem bezawaryjnie, tak kiedyś napisałeś. A ludzi na forum straszysz tekstami o awariach . Już inne osoby zwracały Ci uwagę o Twoim pesymistycznym nastawieniu do Jaguara.
To, że w necie są info o defektach nie znaczy, że mamy się trzymać z dala od tej marki auta.
Skoro nie jeździsz Jaguarem, to idź na forum obecnego auta jakie posiadasz.
Tyle w temacie.
Porsche 987 S
SLK R 171

Offline Zbyszek01

• Forumowicz Sovereign
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 26, 2025, 15:26:09 pm »
Zbyszek przekonales mnie nie tylko do tego nie tylko zeby zmienic opis, ale przede wszystkim zamknac definitywnie rozdzial Jaga i wygasic swoja aktywnosc na forum.
...
Powodzenia i bezawaryjnej jazdy.
Prawie rok od tej twojej wypowiedzi a jeszcze tu jesteś?
Chyba za szybko zmieniłeś markę i dalej tęsknisz za dobrym autem?
Jest - XE AWD 2.0d R Dynamic MY2020
By?o - XE 25d AWD MY2017

Offline piterus87

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 27, 2025, 13:45:10 pm »
Podłączę się do pytania autora. Mam XE P250 z 2020 roku z nalotem 55 tys. km i przy hamowaniu z wiekszych prędkosci już czuje bicie i huczenie tarcz mimo, że tarcze wizualnie są w dobrym stanie i bez rantu.
Poleci ktoś jakieś dobre zamienniki?
Jaguar XE P250 '20, Eiger grey

Offline kupis99

• Starszy Forumowicz
  • **
  • Zauroczony Kotem
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 21, 2026, 12:29:00 pm »
Ja powoli zaczynam szukać zestawu tarcze + klocki na przód i wstępnie wybór padł na:

- Sportowe tarcze EBC BRAKES GD Sport (Turbo Groove) - GD2046, 350 mm
- Do kompletu klocki EBC Redstuff

Jeśli ktoś ma inne typy to chętnie posłucham.
Obecnie Jaguar XE 2021 R-Dynamic HSE

Offline gadom88

• Aspirant
  • '23 XE HSE, D200 AWD
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 27, 2026, 13:44:57 pm »
No to ja tu zostawię krótką recenzję, bo kupiłem, założyłem i jestem mega zadowolony.

Tarcze na przód kupiłem Zimmermann Sport nawiercane 325mm, na tył 325 Zimmermann standardowe, bez nawiercania. Od tarcz EBC odwiódł mnie głównie czas oczekiwania (wtedy było to 14-21 dni w większości sklepów) i jednak trochę przesadzona cena (1500 zł za parę na przód, niewiele mniej za tył).

Co zaoszczędziłem na tarczach, przeznaczyłem na klocki EBC Greenstuff przód + tył. Klocki kosztowały prawie tyle, co tarcze Zimmermann, ale nie żal mi ani złotówki. Samochód hamuje wyraźnie lepiej, niż na oryginałach, zero dodatkowego hałasu, klocki nie generują praktycznie żadnego pyłu, bardzo liniowo zwiększają siłę hamowania i pozwalają na komfortową, płynną jazdę. Żadnych kompromisów, same zalety. Warto dopłacić do tych klocków.

Yellowstuff i Redstuff mają być jeszcze skuteczniejsze, ale podobno hałasują i szybko się ścierają.

Jak ktoś potrzebuje wygodnego zestawu do codziennej jazdy i normalnego użytkowania, ale pozwalającego czasem krętą drogą śmignąć nieco szybciej, niż prędkość sugerowana ;) to polecam taki zestaw. Części kosztowały mnie ok 2300zł brutto na popularnym serwisie aukcyjnym.

Offline Pan-Tadeusz

• Aspirant
  • Pada deszcz
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 28, 2026, 15:24:36 pm »
gadom88, świetne info, dzięki bardzo. Może mi się nawet przyda za jakiś czas. Od relatywnie niedawna mamy w rodzinie XE, ale czuje, że jak to zwykle po zakupie... Auto igiełka, a potem opony, hamulce, aku. Wiem, że to wszystko eksploatacyjne, ale jakoś przy zakupie zawsze działa lepiej niż tydzień po  :-hehe