Panowie czy jest tu jakiś szpec od skrzyni ZFa lub ktoś, kto miał podobny problem do mojego?
Od jakiegoś czasu moja skrzynia zaczęła się dziwnie zachowywać. Podczas jazdy ze stałą prędkością i lekko wcisniętym gazem na niskich obrotach czuć jak autem delikatnie szarpie tak, jakby skrzynia nie mogła się zdecydować jaki bieg ma wrzucić. Redukcje biegów od 3 w dół stały się bardzo odczuwalne, auto dość mocno wyhamowuje. Poza tym po ruszeniu często przeciąga 2 bieg po czym następuje szarpnięcie i dopiero wskakuje 3-ka. Wszystko jest spotęgowane, gdy silnik i olej w skrzyni nie sa jeszcze rozgrzane. Po rozgrzaniu wszystkie objawy sa mniej odczuwalne ale jednak dalej są.
Pacjent: XE P250 RWD
Przebieg: 54 tys. km
Zero błędów.
Olej + miska z filtrem profilaktycznie wymieniany przy 45 tys. km. (wiem, że za wczesnie ale auto kupione jako używane i nie wiem jak poprzedni właściciel je traktował)
Próbowałem kilkukrotnie kasować adaptację skrzyni i robić ją ponownie sprzętem diagnostycznym lecz zawsze wartość dla sprzęgła E oraz wartość dla 7 biegu wychodziły poza zakresem.
Gdzie szukać przyczyny bo nie ukrywam, że jazda autem, szczególnie dopóki się nie rozgrzeje stała się dość irytująca.
Czy to może być wina elektrozaworów w mechatronice? Można kupić cały zestaw nowych elektrozaworów jednak ich koszt to ok 1500-1600 zł + nowy olej kilka stówek, nie mając pewności, że wymiana pomoże. A może sama aktualizacja softu skrzyni by pomogła?