Autor Wątek: Nowe Portfolio z 2009 na grupie - problemy ze skrzynią  (Przeczytany 170 razy)

Offline andriuss

• Aspirant
  • Kocham to forum
Nowe Portfolio z 2009 na grupie - problemy ze skrzynią
« dnia: Październik 02, 2025, 12:19:39 pm »
Cześć,

X350 posiadam od 2012 roku, natomiast ostatnio już dopiąłem na ostatni guzik swoje jaguarowe marzenie, mianowicie ściągnąłem ze Stanów ostatni 2009 XJ Portfolio - 1 of 140, oczywiście 4.2 SC, wszystkomający, łącznie z ekranami w zagłówkach, na 20" Selenach, itd. Oczywiście ma być dożywotni. Jeśli ktoś ciekawy, to tutaj opisy i linki do zdjęć:

https://www.jaguarforums.com/forum/xj-xj6-xj8-xjr-x350-x358-28/my-salvage-portfolio-just-arrived-would-grateful-advice-290713/

Naprawiłem, namęczyłem się z zawieszeniem, zasadniczo wszystko hula, poza jednym. Jak jadę spokojnie, skrzynia jest aksamitna, działa jak należy. Przy tym silniku nie trzeba przekraczać 2500 rpm, żeby dynamicznie jeździć, jak chcę go zbutować, to albo jest szarpnięcie i transmission fault, albo przy większych prędkościach uślizg. Błąd się kasuje po ponownym odpaleniu, znowu wszystko ok, w skrzyni biegów nie zapisują się żadne błędy, TCM jest czysty. Boję się trochę znowu wymuszać ten błąd, żeby czegoś bardziej nie zepsuć, więc na razie trochę jak z jajkiem. Na moje doświadczenie to nie musi być problem skrzyni - przy "normalnej" jeździe zmienia bez zastrzeżeń, nigdy nie szarpnie, dopiero przy bucie jej się odechciewa - być może ma to związek z trakcją, ABS-em, itd. Szukam w necie i po forach i nic, może na lokalnym podwórku ktoś słyszał lub pomoże? Albo zasugeruje do kogo z tym podjechać. Jestem z okolic Warszawy.

Mój stary X350 '03 4.2 NA poszedł na dawcę (maska, pas, błotnik, amorki), natomiast reszta jest - gdyby ktoś miał zapotrzebowanie po dużo niższych cenach.