Autor Wątek: F-pace Lift. Wymiana nagłosnienia.  (Przeczytany 1157 razy)

Offline Jaccom

• Forumowicz Executive
  • Kocham to forum
F-pace Lift. Wymiana nagłosnienia.
« dnia: Sierpień 26, 2025, 14:01:36 pm »
Witajcie, przymierzam sie do wymiany głośników niskotonowych, czy ktoś już dokonywał podobnego zabiegu?
poszukuje informacji, jakie głośniki dobrać, 160/165mm 2, Ohm. Fabryczne nie posiadają oznaczenia mocy, trudno Mi stwierdzić, czy wymiana na 160w przyniesie efekt, na ile można sobie pozwolić z doborem mocy aby nie przesadzić.
Zależy Mi na uzyskaniu nieco miększego brzmienia, Fabryczny zestaw jest meczący i zbyt płytki i suchy.
Z góry dziękuje za wszelkie porady i chęci pomocy.
XE 25T
F-Pace P400

Offline scandaliero

• Aspirant
  • Kocham to forum
Odp: F-pace Lift. Wymiana nagłosnienia.
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 05, 2025, 10:08:04 am »
i jak, wymieniłeś na coś?

Ja u siebie zrobiłem wyciszenie drzwi, i o dziwo zwykły Meridian zaczął brzmieć bardzo dobrze.
Brakuje mi tylko niższego basu.

Offline Jaccom

• Forumowicz Executive
  • Kocham to forum
Odp: F-pace Lift. Wymiana nagłosnienia.
« Odpowiedź #2 dnia: Wczoraj o 15:30:17 »
tak wymieniłem głośniki w przednich drzwiach na głośniki Blam  Express 165EC dwudrożne.
Wyciszyłem drzwi pianką samoprzylepna o grubości 15mm pozbyłem się brzęczenia elementów wpadających w wibrację. Jest zdecydowanie lepiej.
Sama wymiana nie jest taka prosta. Oryginalne głośniki musiałem zniszczyć, nie było innego wyjścia.
Oryginalne były jedna całością z uchwytem mocującym, koniecznie było wycięcie nie tylko głośnika ale tez podstawy z magnesem aby wstawić, wkleić i przykręcić nowy głośnik. Dopiero po takim zabiegu daje się wszystko zmontować. Głośniki są przykręcane do konstrukcji drzwi, nie do Elementu tapicerki. Wysokość głośnika musi być zachowana, inaczej tapicerka drzwi nie daje się spiąć na miejsce lub odstaje.
XE 25T
F-Pace P400