Autor Wątek: Jaguar Xe p 250 2020 rok Problem z plynem od chlodnicy  (Przeczytany 75 razy)

Offline Famparampa1

• Aspirant
  • Kocham to forum
Witam potrzebuje pomocy mam nadzieje ze ktoś mial podobny problem  albo zna rozwiązanie tego problemu.
Posiadam Jaguara Xe p250 z 2020 roku 2.0 benzyna aktualnie 96000 przebiegu
1. Pierwszy problem to był ze auto sie wyłączało na austradzie i nie reagowało na gaz i trzeba,bylo zjeżdżać na pas awaryjny i na nowo włączać silnik wtedy nie bylo już tego problemu zdążyło mi sie to 3 razy w ciągu 2 lat na autostradzie
Byłem u mechanika zobaczyć ze mi ubyło plynu od chlodnicy i postawił diagnozę ze to pompa wody, pompę wody naprawili
Co jakiś czas zauważyłem ze mi ubywa troche plynu w chlodnicy ale w pewnym momencie pp przejechaniu około 100km ubyło mi ze z maksimum do poniżej minimum plyn
Byłem znowu u mechanika i sprawdzali szczelność  układu chlodnicy kompresorem na 1.6 bara na zimnym i ciepłym silniku
I nic nie wykryto. Po odebraniu auta i wroceniu do domu około 5 km auto przy nagrzaniu wybijało plyn chlodnicy pod sam korek a nie był napełniany wczesniej przez mechanika
Robiłem test c02 i nic nie wykazał
Mial moze ktoś,coś podobnego albo wie co to może być?
Mechanika twierdzi ze to może być wszystko i nie wyklucza uszczelki pod głowica
Proszę o pomoc
Pozdrawiam

Offline Czester Bednarz

• Forumowicz Executive
Odp: Jaguar Xe p 250 2020 rok Problem z plynem od chlodnicy
« Odpowiedź #1 dnia: Dzisiaj o 10:20:58 »
Pewnie robili test szczelności na zdjętym korku i mogli nie sprawdzili samego korka czy trzyma

Ja bym wymienił korek. Majątku nie kosztuje, jest na allegro, a wymienisz sam.

https://parts.jaguarlandroverclassic.com/parts/index/hierarchy/id/760.1368.4203/brand/jaguar/

Jak masz pecha to może być uszczelka pod głowicą, która puszcza tylko przy butowaniu. Ciężko to na postoju sprawdzić
XF x260 2017 AJ126