Autor Wątek: Skąd jeszcze wieje wiatr w X350? Szum w kabinie.  (Przeczytany 632 razy)

Offline Prezeslaw

• Starszy Forumowicz
  • **
  • X350 SV8
Skąd jeszcze wieje wiatr w X350? Szum w kabinie.
« dnia: Lipiec 07, 2025, 11:05:36 am »
 :-bry

Od jakiegoś czasu walczę dzielnie z szumem powietrza w kabinie. Uszczelki drzwiowe w drzwiach i karoserii zregenerowałem przeciągając przez nie sznur gumowy epdm (w internecie funkcjonuje to pod nazwą ZNUDS). Drzwi zamykają się z nieco większym oporem więc patent raczej działa.

Wymieniłem też uszczelkę szyberdachu i jest o niebo lepiej, ale w dalszym ciągu słychać nieprzyjemny szum, raczej z okolic drzwi kierowcy. Co tam jeszcze może szumieć? Na forum są tylko szczątkowe informacje, dotyczące innych modeli lub generacji. Czy jakieś ramki się reguluje albo można zrobić coś z uszczelką samej szyby?

Z góry dzięki za pomoc,
Paweł

Offline Bulldose

• Starszy Forumowicz
  • **
Odp: Skąd jeszcze wieje wiatr w X350? Szum w kabinie.
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 08, 2025, 08:41:52 am »
Z tego co pamietam to cos nie tak fabrycznie jest z uszczelnieniami przy lusterkach - probowalem kiedys z tym walczyc ale sie poddalem :-)

Jest pare tematow na UK forum na ten temat

Offline Prezeslaw

• Starszy Forumowicz
  • **
  • X350 SV8
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 11, 2025, 20:45:27 pm »
No i zgadza się. Dziękuję za pomoc. Może komuś się przyda bo u mnie pomogło.
Stara uszczelka istniała może w 40%. Można to wydłubać i zamienić. Ja wsadziłem tam sznur EPDM 5 mm (trzeba go trochę 'wrolować' jakąś łopatką albo płaskim ściągaczem do tapicerki). Nie używałem żadnego kleju ani smaru. Uważam, że nawet nie najgorzej to wygląda. Jest zauważalnie ciszej. Fotki poniżej.

Offline Prezeslaw

• Starszy Forumowicz
  • **
  • X350 SV8
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 24, 2025, 11:37:38 am »
Walka z wiatrem - ciąg dalszy:
Po uszczelnieniu lusterka jest lepiej (hałas mniejszy i nie zmienia brzmienia, kiedy zasłaniam ręką obszar za lusterkiem od wewnątrz).
Znalazłem natomiast kolejną wichurę. Tym razem parę cm wyżej - puszcza najprawdopodobniej uszczelka szyby. Pytanie: czy można zaprogramować szybę, żeby dociskała trochę mocniej? Mam wrażenie, że było lepiej a po odłączeniu akumulatora i zaadaptowaniu szyby na nowo zrobiło się trochę głośniej. Ewentualnie jakieś pomysły na regenerację uszczelki szyby?