Autor Wątek: Obroty silnika  (Przeczytany 755 razy)

Offline radziwil

• Aspirant
  • Jaguar XF 2017r. Diesel 1999 ccm 180 KM
Obroty silnika
« dnia: Czerwiec 08, 2025, 19:53:50 pm »
Witam wszystkich

Niedawno stałem się właścicielem Jaguara XF z 2017 roku ? diesel, automat, 1999 cm?, 180 KM.
Zauważyłem ciekawą rzecz: podczas jazdy ze stałą prędkością, np. 60 km/h, skrzynia biegów podbija przełożenia, a obroty utrzymują się w okolicach 1250 obr./min. Nie jestem specjalistą, ale wydaje mi się, że to dość nisko. Silnik jednak pracuje płynnie, nie szarpie i nie wykazuje żadnych objawów nieprawidłowej pracy. Czy to normalne zachowanie w tym modelu? Podczas dynamicznej jazdy, np. na autostradzie przy przyspieszaniu, wszystko działa bez zarzutu. Jednak w terenie zabudowanym, przy jednostajnej jeździe, skrzynia wydaje się za wszelką cenę dążyć do jak najniższych obrotów.
Jak wygląda to u Was? Jakie wartości obrotów są typowe dla XF-a w takich warunkach?

Pozdrawiam
Darek

Offline Paulus

• Aspirant
  • Kocham to forum
Odp: Obroty silnika
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 08, 2025, 22:14:43 pm »
To raczej normalny objaw w tym modelu, zaraz po zakupie samochodu też zwróciłem na to uwagę, teraz jest to dla mnie kompletnie pomijalne.
Pamiętaj, że zawsze możesz utrzymać silnik na wyższych obrotach w trybie S - dla skrzyni biegów.

Offline piotrrf

• Forumowicz Executive
  • Jaguar XF 20d AWD R-Sport
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 10, 2025, 09:35:12 am »
Większość aut tak ostatnio ma, że szybko wrzuca wyższy bieg. Z pewnością oszczędza się na paliwie ale część mechaników mówi, że powoduje to zbyt niskie ciśnienie oleju. Co może prowadzić do słabszego smarowania i uszkodzenia silnika.
Ja zwracam tylko uwagę by z tych niskich obrotów nie przyspieszać gwałtownie.
Często wtedy przełączam skrzynię biegów w tryb S.
Z pewnością nie zaszkodzi.
Porsche 987 S
SLK R 171

Offline Robik

• Forumowicz Executive
  • XE R-Sport 2.0D
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 18, 2025, 16:27:19 pm »
Jezeli to ingenium 2.0D to zacznij zbierac juz na remont silnika
https://www.facebook.com/share/v/1DsbovDWFw/