Dział Techniczny > XE (2014 - obecnie)
Zatarty silnik XE 2.0d
rymi:
Cześć,
Wczoraj miałem nieprzyjemną sytuację na autostradzie ? samochód nagle stracił moc, więc musiałem się zatrzymać. Podczas gaszenia silnika usłyszałem niepokojące klekotanie, a gdy wysiadłem z auta, to zauważyłem jeszcze resztki dymu unoszące się z rury wydechowej koloru biało-szarego.
Sprawdziłem poziom oleju ? bagnet praktycznie suchy może mała kropka na samym spodzie. Jakiś czas temu uderzyłem miską olejową, więc podejrzewam, że właśnie tamtędy olej wyciekł.
Mam kilka pytań:
Dlaczego nie dostałem żadnego ostrzeżenia o niskim poziomie oleju na desce rozdzielczej?
Czy opisane objawy oznaczają, że silnik jest już do wymiany? Czyli słupek, turbo, dpf?
Ile orientacyjnie może kosztować kompletny remont jednostki?
Do którego warsztatu w okolicy Krakowa warto oddać auto na taką naprawę?
Będę wdzięczny za pomoc i wszelkie wskazówki.
krecik:
Jeżeli masz auto z rocznika poniżej 2019, to nie ma powiadamiania o poziomie oleju. Sprawdzanie tylko poprzez bagnet.
Kompletny remont silnika to cos około 20k.
piotrrf:
--- Cytat: rymi w Maj 19, 2025, 07:35:51 am ---Cześć,
Wczoraj miałem nieprzyjemną sytuację na autostradzie ? samochód nagle stracił moc, więc musiałem się zatrzymać. Podczas gaszenia silnika usłyszałem niepokojące klekotanie, a gdy wysiadłem z auta, to zauważyłem jeszcze resztki dymu unoszące się z rury wydechowej koloru biało-szarego.
Sprawdziłem poziom oleju ? bagnet praktycznie suchy może mała kropka na samym spodzie. Jakiś czas temu uderzyłem miską olejową, więc podejrzewam, że właśnie tamtędy olej wyciekł.
Mam kilka pytań:
Dlaczego nie dostałem żadnego ostrzeżenia o niskim poziomie oleju na desce rozdzielczej?
Czy opisane objawy oznaczają, że silnik jest już do wymiany? Czyli słupek, turbo, dpf?
Ile orientacyjnie może kosztować kompletny remont jednostki?
Do którego warsztatu w okolicy Krakowa warto oddać auto na taką naprawę?
Będę wdzięczny za pomoc i wszelkie wskazówki.
--- Koniec cytatu ---
Wiedzac,ze uderzyles miska olejowa,nie sprawdziles uszkodzenia?
Ja dostalem jakim metalowym kolkiem,ktore zostalo popdbite przed autem przede mna i stanelo pionowo.
Nie mialem szans na ominiecie ale ogladnalem zaraz uszkodzenie.
Oberwala oslona pod silnikiem,normalnie zrobilo dziure na kilka centymetrow.
Ominelo miske,ale gdyby dostala to byloby widac wyciek.
U Ciebie nie bylo zadnej plamy pod autem?
rymi:
Wlasnie ogladalem auto po przywaleniu stalo cala noc i bylo sucho. Takze bagnet sprawdzilem przed wyjazdem i po 50km bylo spoko. Mam inna teorie ze to turbo padlo i wypompowalo caly olej z ukladu dlatego na dnie tez zostala jedna kropka na bagnecie.i dlatego tez byl dym z rury. Poczekam na ogledziny i dam znac co to bylo
piotrrf:
To może być wina turbo. U mojego szwagra w Audi q5 stało się też takie coś ale silnik się nie zatarł.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej