Autor Wątek: x-type 2.0 d 2004 r. kody wtryskiwaczy  (Przeczytany 1452 razy)

Offline bogdanz

• Forumowicz
  • *
  • Kocham to forum
x-type 2.0 d 2004 r. kody wtryskiwaczy
« dnia: Maj 05, 2025, 12:38:05 pm »
Witam szanownych kolegów
Proszę, podpowiedzcie mi który to jest kod wtrysku przy EJDR  00501 Z, czy ten u samej góry 16 cyfrowy, czy na dole 11 cyfrowy.
Wybieram się na warsztat do sprawdzenia auta na kompie i chcialbym się upewnić. Wydaje mi się, że to ten 16-to cyfrowy ale pewnosci nie mam.
Wczesniej zdarzało się że wywalało mi kody ze sterownika i raz chyba były wprowadzane te dolne 11-to cyfrowe.
Postaram się dodać zdjęcie w załączniku.

Offline gonzo7

• Forumowicz Sovereign
Odp: x-type 2.0 d 2004 r. kody wtryskiwaczy
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 05, 2025, 17:40:53 pm »
u samej góry - 16 literowo-cyfrowe

Offline bogdanz

• Forumowicz
  • *
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 05, 2025, 18:56:10 pm »
dziękuję Gonzo
Właśnie wruciłem z warsztatu i po podłączeniu do kompa kody są na miejscu, tzn. w kolejnosci pracy, ( podobno tak ma być).
Wyświetla mi się jeszcze komunikat  " zakłucona kontrola stabilozacji" ale silnik pracuje normalnie. Ten komunikat jest tylko podczas odpalania, potem znika, błędów nie ma, check nie świeci,    czy można z tym jeździć ?

Offline gonzo7

• Forumowicz Sovereign
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 06, 2025, 09:07:08 am »
Niestety nie pomogę, bo się nie spotkałem z takim komunikatem.
Skoro tylko przy odpalaniu to może akumulator słabawy i pokazuje głupoty?

P.S. Często zapominasz o "ó".

Offline bogdanz

• Forumowicz
  • *
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 06, 2025, 09:13:25 am »
Dzięki
Podładuję akumulator i zobaczę, przyznaję, że o tym nie pomyślałem.
A co do "ó", to obiecuję poprawę    ??

Offline bogdanz

• Forumowicz
  • *
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 06, 2025, 15:56:16 pm »
sorki jeszcze jedo mnie niepokoi.
Mianowicie po odpaleniu wolne obroty są na normalnym poziomie, ale po ruszeniu z miejsca są podwyższone do ok. 1000 (taki niecały 1000).
Poprostu podczas jazdy po wciśnięciu sprzęgła nie spadają do nominalnych tylko do ~ 1000, dopiero po zatrzymaniu stabilizują się. Czy Jaguary X-type 2.0 d tak mają, czy może to objaw jakiejś usterki. Proszę o info.

Offline gonzo7

• Forumowicz Sovereign
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 21, 2025, 07:44:04 am »
Nigdy nie zwracałem na to uwagi ale wczoraj pod czas jazdy zerknąłem i mam dokładnie tak samo - po wciśnięciu sprzęgła podczas jazdy samochodem obroty spadają do ok 970.

Offline bogdanz

• Forumowicz
  • *
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 01, 2025, 15:55:01 pm »
dzięki Gonzo
sory że tak długo ale jakoś trudno mi się doczekać przeważnie na odp. i poprostu straciłem nadzieję, być może zadaję upierdliwe pytania i to dlatego.
A skoro już tu jestem to może kolejny raz mi podpowiesz (pomożesz ?)
Wczoraj czyściłem czujnik położenia wału i po jego wyjeciu zobaczyłem, że jego mocowanie ma otwór fasolkowy i można regulować odległość od koła zamachowego i tu pytanie -    czy trzeba to jakoś regulować ?.
Ja zwyczajnie dosunąłem go do oporu i dokręciłem, silnik działa niby tak jak wcześniej ale kto wie, może mógłby lepiej ?.
Od ostatniej naprawy wtrysków wydaje mi się, że troszkę go muli.. Był odpalany "na plaka", może to zaszkodziło?, może katalizator przytkało?,.
Była również czyszczona geometria turbo bez demontażu srodkiem do rozpuszczania nagarów i może też się osadziło na katalizatorze ?.
Proszę o podpowiedzi, wszelkie sugestie     -    mile widziane  .
Wszystko jestem w stanie sobie sam wykonać tyljo kwestia wolnego czasu.
P. S
Zwracam się nie tylko do kolegi Gonzo, ale również do każdego kto odczyta i jest w stanie coś doradzić.

Offline Zbyszek01

• Forumowicz Sovereign
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 01, 2025, 19:28:02 pm »
Aku dobry? Dobrze doładowany?
Jest - XE AWD 2.0d R Dynamic MY2020
By?o - XE 25d AWD MY2017

Offline bogdanz

• Forumowicz
  • *
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 01, 2025, 21:31:54 pm »
siemka
na teście" zegarów "?. Jak uruchomię TEST to napięcie podczas pracy na biegu jałowym wskazuje ~13.4 V , wydaje mi się ciut mało o ok. 1V, a na wył. silniku 12.3V.
Ale podczas pracy jak podłączę voltomierz na klemy to wskazuje 13.8 V, też chyba mogło by być w ok. 14.5V.
Czy powodem może być zanieczyszczony komutator alternatora, szczotki czy raczej regulator szwankuje ?
Czy może to mieć wpływ na obroty oraz na dynamikę silnika w niższym (zanim turbo się załączy) zakresie obrotów  ?

Offline Zbyszek01

• Forumowicz Sovereign
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 01, 2025, 22:24:08 pm »
Może podnosić obroty aby doładować aku.

Wysłane z iPhone
Jest - XE AWD 2.0d R Dynamic MY2020
By?o - XE 25d AWD MY2017

Offline bogdanz

• Forumowicz
  • *
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 01, 2025, 23:44:31 pm »
Ale na postoju są ok., dopiero jak ruszę to podnosi i wogule podczas jazdy. Z domu mam wyjazd pod wzniesienie, lekkie i jak ruszę to nie muszę gazu dotykać a on sobie jedzie

Offline gonzo7

• Forumowicz Sovereign
« Odpowiedź #12 dnia: Wczoraj o 13:41:48 »
Hej,
co do czujnika położenia wału - nie było mnie tam nigdy wiec nie pomogę.

Co do wtrysków.
Odpalanie na plaka to standard - je ciężko odpowietrzyć (zwykła wymiana przewodów paliwowych metalowych do wtrysków i miałem dusze na ramieniu czy uda się go odpalić mimo ręcznej pompki paliwa itd.).
Te silniki mają auto adaptację pod katem dawek paliwa - może to pomoże skoro czujesz ze jest lekko zamulony.
U mnie po robieniu wtrysków miałem bardzo słyszalne spalanie stukowe aż się nie rozgrzał.
Rozwiązaniem było zostawienie odpalonego silnika, na luzie, na min 30 min
(może nawet do godziny, już nie pamiętam dokładnie).

Offline bogdanz

• Forumowicz
  • *
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #13 dnia: Wczoraj o 15:55:31 »
siemka
W załączniku dodam zdjęcie mocowania czujnika, jest tam otwór fasolkowy i można ustalić odległość.
Na plaka już nie raz odpalałem inne auta, zwłaszcza w pracy jak było zimno, jeżdżę zawodowo i czasami nie było wyjścia.
W Jaguarze jest katalizator zaraz pod turbem i jeżeli coś pujdzie w wydech (jakiś olej, paliwo, środek do czyszczenia geomertii) to wydaje mi się że szybko może się na nim osadzić, ale to tylko takie moje prywatne zdanie. Chciałem się nim podzielić z innymi i zaczerpnąć opinii.
Wtryski samodzielnie sobie robiłem, nie będę teraz pisał po kolei jak bo długo by zeszło, jeżeli ktoś chce to podzielę się doswiedczeniem w oddz. poście.
Musiałem tylko jechać na kodowanie do znajomego na kompa bo samoadaptacja kodów to koszmar, podobno jest to możliwe ale ciezko spełnić warunki. Aaa  przewody nadmiarowe wtrysków zaraz po odpięciu trzeba zaślepiać zeby się nie zapowietrzył.
Alternator, postaram się dostać do szczotek bez demontażu alternatora, od góry po zdjęciu osłony plastikowej i za pomoca lusterka obejrzeć o co tam chodzi i czy da się wymontować w ten sposób.
Wielkie Dzięki za zainteresowanie, posty i wogóle, i proszę o więcej.

Offline bogdanz

• Forumowicz
  • *
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #14 dnia: Wczoraj o 16:08:27 »
.