Autor Wątek: Low coolant level-pomocy?  (Przeczytany 293 razy)

Offline PawelM

• Forumowicz
  • *
  • Kocham to forum
Low coolant level-pomocy?
« dnia: Kwiecień 03, 2025, 13:28:26 pm »
Witam wszystkich forumowiczów. Pacjent to xf 3,0d (275) 2012. Mój problem zaczął się gdy odpaliłem po dłuższym postoju (ok. 3 tygodni) świst spod maski i po 30s " battery not charging" więc pod komputer i ładowanie 9.6V- alternator. Wleciał nowy alternator nadmienie że wymiana odbyła się górą. Z ładowniem wszystko wróciło do normy ale pojawił się następny problem "low coolant level" sprawdziłem napięcie na wtyczce do czujnika 9.2V (niewiem jakie ma być prawidłowe) więc kupiłem nowy zbiorniczek z czujnikiem ale problem nie zniknął. Czy jest ktoś mnie w stanie nakierować gdzie się coś zesrało. Czy przy demontażu wentylatora chłodnicy mogłem uszkodzić przewód czujnika (jest w nim napięcie 9.2) czy jest gdzieś drugi czujnik? Zapowietrzony? Z góry dziękuje za wszelkie wskazówki :-trudno

Offline wtom

• Forumowicz Executive
  • wszystkie kotki s± fajne
Odp: Low coolant level-pomocy?
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 03, 2025, 19:31:07 pm »
Trzeba było zamiast kupować najpierw wiązkę sprawdzić. Odpiąć czujnik i zobaczyć co pokaże, później zewrzeć styki wtyczki i też sprawdzić co pokaże. Powinien w jednym przypadku pokazać low a drugim, że Ok, czyli nic Może masz pecha i kupiłeś drugi zbiornik z uszkodzonym czujnikiem

Offline PawelM

• Forumowicz
  • *
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 03, 2025, 19:40:46 pm »
zmyliło mnie napięcie na wtyczce od czujnika a po przekreceniu zbiorniczka ciągle pokazywał low. czyli po twojej wypowiedzi wniskuje że jest to czujnik stykowy i można bezpiecznie zworke na wtyczce założyć?Jutro się położe pod samochodem i będe szukał gdzie nawieruszyłem wiązke. Dięki za odpowiedz

Offline wtom

• Forumowicz Executive
  • wszystkie kotki s± fajne
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 03, 2025, 21:03:10 pm »
Zworkę albo rozpiąć  zależy w jakiej logice zrobili. Tam powinien być czujnik magnetyczny, tzn pływak z magnesem wewnątrz zbiornika a na zewnątrz wkładany czujnik indukcyjny lub kontaktron.

Offline PawelM

• Forumowicz
  • *
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 04, 2025, 21:21:53 pm »
Zrobione. jeden przewód przerwany na dole wentylatora. Dzieki za pomoc