Autor Wątek: Sztuczny dźwięk silnika z głośników  (Przeczytany 542 razy)

Offline piterus87

• Aspirant
Sztuczny dźwięk silnika z głośników
« dnia: Marzec 07, 2025, 13:58:45 pm »
Witam. Od niedawna posiadam Jaguara XE z 2020 roku P250 R-Dynamic SE i strasznie denerwuje mnie sztuczny dźwięk silnika generowany z głośników. Bodajże od 2018 roku (choć mogę się mylić) Jaguar zastąpił mechaniczny Sympozer (czyli układ rur i membran idących do kabiny przez ścianę grodziową mających poprawić wrażenia akustyczne) systemem NGPTSQ (Next Generation Power Train Sound Quality) lub inaczej ASD ( Active Sound Design). Sztuczny dźwięk najbardziej słyszalny jest w trybie Dynamic i Sport Dynamic jednak w trybie komfort a nawet Eco ten dźwięk również jest słyszalny tyle że mniej nachalnie.
Czy ktoś z szanownych forumowiczów  bawił się może w dezaktywację tego dźwięku? Jaguar niestety nie umozliwił dezaktywacji lub edytowania tego dźwięku w żaden sposób, chociażby z poziomu panelu multimediów. Z tego co zdążyłem się zorientować system połaczony jest z systemem audio ale działa niezaleznie od niego (nawet gdy audio jest wyłączone) chociaż ma wspólny wzmacniacz lub jednostkę centralną. Ponoc wystarczy przeciąć któryś kabel lub dezaktywować ten system poprzez narzędzie diagnostyczne. Niestey do narzędzia diagnostycznego innego niż zwykła kostka na BT i CarScanner na chwilę obecną nie mam dostepu.

Bedę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie.

Offline piterus87

• Aspirant
Odp: Sztuczny dźwięk silnika z głośników (NGPTSQ)
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 19, 2025, 10:41:21 am »
Dla potomności - jeżeli komuś przeszkadza sztuczny dźwięk silnika wydobywający sie z głośników musi przeciąć biały kabel przy zielonej kostce (w XE, w F-pace jest bodajże szary), który idzie do wzmacniacza audio w bagażniku. Po tym zabiegu różnica jest ogromna- żadnych sztucznych dźwięków i buczenia, tylko prawdziwy dźwięk silnika i wydechu.