Autor Wątek: Jaguar X300 4.0 Aj16 Regulacja zaworów  (Przeczytany 138 razy)

Offline chrystian

• Starszy Forumowicz
  • **
  • Kocham to forum
Jaguar X300 4.0 Aj16 Regulacja zaworów
« dnia: Luty 20, 2025, 14:23:23 pm »
Cześć.
Zainteresował mnie temat regulacji zaworów w X300. Kupiłem samochód, który przez dłuższy czas jeździł na gazie. Obecnie gaz jest zlikwidowany jednak słyszałem, że w samochodach z gazem trzeba zwracać uwagę na luz zaworowy. Czy ktoś może opisać jak wygląda regulacja zaworów w tym samochodzie, gdzie i jakie części trzeba kupić oraz jaka powinna być szczelina. Czy po demontażu dekla powinno się wymienić uszczelkę, czy może być ta sama jeżeli nie ciekła? Czy jest w Warszawie ktoś kto się tym zajmuje i jaki to może być koszt?
Pozdrawiam
K
"W ¿yciu warto siê rozpraszaæ"

Offline wtom

• Forumowicz Executive
  • wszystkie kotki s± fajne
Odp: Jaguar X300 4.0 Aj16 Regulacja zaworów
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 21, 2025, 16:16:08 pm »
Daj sobie spokój chyba, że bogaty jesteś  ;D. Do regulacji zaworów w tym silniku trzeba zdjąć wałki a tym samym rozrząd. Zawory mają płytki regulacyjne, które są pod szklankami zaworowymi. Koszty płytek duże, dostępność kłopotliwa. Nie jest to proste do ogarnięcia. Trzeba najpierw mierzyć luz, rozebrać, zmierzyć płytki i zamówić wymiar po korekcie.

Offline katar83

• Forumowicz Daimler
Odp: Jaguar X300 4.0 Aj16 Regulacja zaworów
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 21, 2025, 22:25:32 pm »
Tak jak pisze wtom, nikt nie sprawdza raczej luzow zaworowych w AJ16, chyba ze sciagasz glowice i robisz remont silnika to wtedy moze by warto bylo chociaz sprawdzic. Uszczelka pod pokrywa jak nie cieknie to pewnie jest nowa, przy wymianie polecam tylko i wylacznie oryginalne :)