Dział Techniczny > XJ Seria I do III (1968-92)
płyny/części eksploatacyjne XJ seria 3
qbaty:
Pierwszą rzeczą jaką należy zrobić po zakupie auta (szczególnie tak wiekowego) jest wymiana wszelkich płynów/części eksploatacyjnych.
Chciałbym, żebyście pomogli mi uzupełnić moją wiedzę na temat zalecanych płynów/części do XJ serii 3 (punkty ze znakami zapytania). Mam też nadzieję, że ten wątek przyda się innym, takim jak ja, mniej biegłym w mechanice samochodowej użytkownikom ;)
- olej silnikowy: mineralny (a może półsyntetyk ??) + filtr
- olej w automatycznej skrzyni biegów: Dextron 2 + uszczelka + czyszczenie filtra (lub wymiana filtra w zależności od modelu)
- olej w układzie wspomagania kier.: Dextron 2 ??
- olej w dyferencjale: ??
- płyn hamulcowy: DOT-4
- płyn w układzie chłodzenia: ??
- filtr powietrza
- filtr paliwa
- świece ??
Coś jeszcze ?
macho:
Robson polecił mi Dextron 3 ale może do starszych modeli do skrzyni stosuje się 2, nie wiem. Jeśli chodzi o olej silnikowy pytałem wielu mechaników. Zaden nie polecił mi półsyntetyka tym bardziej już syntetyka chyba że kupujesz Jaguara z salonu
Robson:
--- Cytat: qbaty w Luty 27, 2008, 14:08:32 pm ---Pierwszą rzeczą jaką należy zrobić po zakupie auta (szczególnie tak wiekowego) jest wymiana wszelkich płynów/części eksploatacyjnych.
Chciałbym, żebyście pomogli mi uzupełnić moją wiedzę na temat zalecanych płynów/części do XJ serii 3 (punkty ze znakami zapytania). Mam też nadzieję, że ten wątek przyda się innym, takim jak ja, mniej biegłym w mechanice samochodowej użytkownikom ;)
--- Koniec cytatu ---
- olej silnikowy: wg mnie tylko mineralny 10.7 litra + filtr (10w/30 do 20w/50)
- olej w automatycznej skrzyni biegów: Dextron II D lub Dextron III + uszczelka + wymiana filtra (żadne czyszczenie filtra)
- olej w układzie wspomagania kier.: Dextron II D lub Dextron III
- olej w dyferencjale: ?? hm, tego sam nie wiem
- płyn hamulcowy: DOT-4
- płyn w układzie chłodzenia: Normalny płyn chłodniczy
- filtr powietrza -
- filtr paliwa -
- świece - ja używam NGK BP5ES
mam też kpl Unipart SUREFIRE GSP 4763
qbaty:
--- Cytat: Robson w Luty 27, 2008, 14:48:49 pm ---- olej silnikowy: wg mnie tylko mineralny 10.7 litra + filtr (10w/30 do 20w/50)
--- Koniec cytatu ---
Dla silnika 4,2l (R6) jest to odrobinę mniej - 8,25l
--- Cytat: Robson w Luty 27, 2008, 14:48:49 pm ---- olej w automatycznej skrzyni biegów: Dextron II D lub Dextron III + uszczelka + wymiana filtra (żadne czyszczenie filtra)
--- Koniec cytatu ---
Jeśli chodzi o filtr to rozmawiałem na ten temat z Jagoholikiem i powiedział, że do mojej skrzyni (XJ seria 3 - 1984, silnik 4,2l) nie kupię filtra i że wystarczy wyczyścić siatkę.
Podobno Dextron III potrafi trochę namieszać w starych skrzyniach, więc jest niezalecany do takich skrzyń.
Robson:
Odnośnie ilości oleju to podałem do silnika 5.3 - przepraszam, przeoczenie
Odnośnie Dextron III to mam taki w swojej skrzyni, tyle tylko że jest ona po kapitalce
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej