Autor Wątek: Zbyt niskie obroty i dziwne wycie  (Przeczytany 187 razy)

Offline chrystian

• Forumowicz
  • *
  • Kocham to forum
Zbyt niskie obroty i dziwne wycie
« dnia: Styczeń 17, 2025, 13:41:44 pm »
Cześć.
Proszę o pomoc w temacie zbyt niskich obrotów. Pacjent to X300 4.0 95' przebieg 260 tys bez gazu.
Któregoś dnia podczas postoju na światłach nagle spadły obroty silnika oraz usłyszałem dziwne "wycie". Obroty na postoju przy Drive na skrzyni spadają do 550 (zalecane obroty to 650). Na N jest trochę lepiej ale obroty też są niższe od zalecanych .
Wymieniłem przepustnicę oraz silnik krokowy, zrobiłem adaptację TPS w programie IDS i nic. Wcześniej w samochodzie były wymienione wszystkie płyny, olej w silniku i skrzyni oraz pompa wody. Zastanawia mnie to wycie. Czy na przykład coś siada i występuje jakiś opór wewnętrzny, który powoduje, że w silniku spadają obroty.
Jeżeli Ktoś ma jakiś pomysł to proszę o poradę.
Pozdrawiam
"W ¿yciu warto siê rozpraszaæ"

Offline truten23

• Forumowicz Sovereign
  • XJ x300 sovereign
Odp: Zbyt niskie obroty i dziwne wycie
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 20, 2025, 09:17:35 am »
Może pada konwerter w skrzyni?
>per aspera ad astra<

Offline chrystian

• Forumowicz
  • *
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 20, 2025, 18:43:24 pm »
Dzwoniłem do firmy Samko, która wymieniała olej w skrzyni. Po opisie problemu tzn. Obroty spadają po zagrzaniu silnika kiedy samochód stoi, stwierdzono, że skrzynia wtedy nie pracuje więc to nie może być skrzynia. Zasugerowano lewe powietrze w dolocie jednak nie wiem co o tym myśleć??? Czy dziwne wycie może być tylko objawem niskich obrotów? Na razie jak stoję na światłach zmieniam na N, obroty wzrastają i nie ma wycia, jednak na dłuższą metę nie jest to rozwiązanie. Co mogę jeszcze sprawdzić?
"W ¿yciu warto siê rozpraszaæ"

Offline truten23

• Forumowicz Sovereign
  • XJ x300 sovereign
« Odpowiedź #3 dnia: Wczoraj o 14:17:39 »
Powiem tak: Jeśli na D/R słychać buczenie, jest mocne obciążenie dla silnika. Tak jak u Ciebie, to raczej jest to związane z konwerterem skrzyni.
Jeśli jedziesz, to nie widać falowania obrotomierza?
Wiesz może jaki olej i wlano?
Dobrze było by podjechać do innego zakładu i podpytać.

A poczekaj. Zdejmij na chwilę pasek osprzętu i odpal silnik. Zobaczysz czy nic nie hamuje silnika od tej strony.
« Ostatnia zmiana: Wczoraj o 14:23:09 wysłana przez truten23 »
>per aspera ad astra<

Offline katar83

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #4 dnia: Wczoraj o 16:45:08 »
Nagraj video i wrzuc na youtube i daj tutaj linka, bedzie latwiej pomoc. Wiele roznych rzeczy moze byc. Jak wyglada OBD? Jakies kody? Live data? Jakby dzialal na 5 cylindrach to tez by wyl, ale tez by i trzeslo. Jak dziura jest w dolocie to latwo mozna sprawdzic maszyna co to dym generuje.