Autor Wątek: Akumulator dodatkowy padł (błąd B13C5)  (Przeczytany 320 razy)

Offline lnvx

• Aspirant
  • Kocham to forum
Akumulator dodatkowy padł (błąd B13C5)
« dnia: Styczeń 05, 2025, 17:49:03 pm »
Ze względu na fakt, że jednym  z wyświetlanych błędów w moim aucie był błąd systemu start/stop , a odczytanym przez komputer B13C5 Secondary battery zainteresowałem się akumulatorem dodatkowym i fakt, który mnie trochę zaskoczył jest kompletny brak napięcia na tym akumulatorze, ale to co mnie dziwi to fakt, że nawet jak uruchomiłem auto to na jego kablach też nie ma żadnego napięcia, więc rozumiem, że nie był ładowany,tak? czy on się ładuje przy jakiejś prędkości dopiero?
zamierzam kupić ten akumulator i zobaczyć co to da, ale nie chciałbym go od razu zepsuć przez to, że nie będzie się ładował, więc jak ktoś ma pomysł na ten problem to chętnie wysłucham :)

Offline zielins

• Starszy Forumowicz
  • **
Odp: Akumulator dodatkowy padł (błąd B13C5)
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 05, 2025, 21:42:07 pm »
Gdybym był na Twoim miejscu to deaktywowałbym start/stop i zapomniał o dodatkowym akumulatorze. Jeśli masz ten błąd to pewnie start stop i tak nie działa. Ładowanie dodatkowej baterii jest sterowane przez odpowiednią logikę i sprawowane przez ten sam moduł, który przełącza zasilanie wrażliwych obwodów z baterii głównej na dodatkową. Musiałbyś prawdopodobnie najpierw usunąć błąd żeby sprawdzić czy moduł GWM załącza ładowanie dodatkowej baterii - być może z istniejącym błędem ładowanie nigdy nie będzie załączone.

Offline lnvx

• Aspirant
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 05, 2025, 21:48:08 pm »
Bardziej zastanawia mnie czy ten dodatkowy aku nie odpowiada za coś więcej niż tylko start/stop bo gdzieś czytałem, że jest ważny też dla innych modułów, więc jak kupię nowy to skasuję błędy i zobaczymy czy to coś zmieni.

Offline zielins

• Starszy Forumowicz
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 05, 2025, 21:51:06 pm »
Tak jest ważny dla innych modułów - podczas rozruchu przy włączonym start/stop wrażliwe moduły są zasilane z niego. Jednak w przypadku gdy występuje błąd to system raczej deaktywuje przełączanie. Wtedy wszystkie moduły są zasilane tak jak w systemie z jedną baterią.