Autor Wątek: F pace , jaki silnik polecacie ?  (Przeczytany 337 razy)

Offline Kravik

• Aspirant
  • Kocham to forum
F pace , jaki silnik polecacie ?
« dnia: Październik 27, 2024, 22:26:55 pm »
Witam wszystkich.

Mam takie pytanie apropos F -Pace.
Który silnik polecacie , każda marka teraz ma coś , albo spalanie oleju , albo drogie rozrządy lub wszystko po troszku.
Który silnik według Was jest godny polecenia jeśli chodzi o autka z lat 2018-2020 ?
Spalanie jest powiedzmy mniej ważne ale nie na tyle aby jeździć 5.0 .

Offline Rafael912

• Forumowicz
  • *
  • Kocham to forum
Odp: F pace , jaki silnik polecacie ?
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 28, 2024, 00:37:02 am »
2.0 benzyna jest ok, zbiera sie całkiem ok w 2 osoby, w 4 juz średnio ale to silnik raczej bezproblemowy - do 150 tys. wymieniłem solenoidy i katalizator (ale to pewnie przez mapę poprzedniego,właściciela). Skrzynia to ZF wiec dbana jest bezproblemowa.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Offline jasiu1@3

• Aspirant
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 28, 2024, 14:32:03 pm »
Jednostka 5.0 wbrew pozorom nie spala hektolitrów paliwa - tak jak to mają w zwyczaju nawet mniejsze silniki z grupy VAG.
Przy mieszanej jeździe spalanie oscyluje na poziomie 12l-14l, na autostradzie przy jeździe dopuszczalną prędkością 12l.

na plus: spalanie, ogromny zapas mocy pod nogą, piękny dźwięk, co do bezawaryjności jeszcze nie mogę się wypowiedzieć ( za krótki okres użytkowania )
na minus: jak na chwilę obecną to dostępność części, ASO nie mają dużych stanów magazynowych, na wszystko trzeba czekać z UK.

Zdecydowanie polecam! Wrażenia niesamowite...  :-tylko

Offline Czester Bednarz

• Starszy Forumowicz
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 28, 2024, 15:02:06 pm »
co do bezawaryjności jeszcze nie mogę się wypowiedzieć

Silnik AJ133 klepany od chyba 2011 miał z początku problem z łańcuchami rozrządu (od 2015/2016 poprawili)
oraz pęknięcia plastikowych przewodów wodnych - jakiś złośliwy pożyteczny idiota został wysłuchany przy cięciu kosztów i te rurki są zrobione z dwóch zgrzanych elementów. Dwa z trzech elementów poprawili na też plastkowe, ale monolity. Jednak ten przy grodzi o numerze AJ814055 jest dalej tandetą o jakości klapka z biedronki.
Mnóstwo AJ126 i AJ133 w stanach musieli wymieniać, bo głupia rurka pękła płyn się wylał, głowice pogięły i papa. Także masz nowego tego SVR to pilnuj płynu i przy ubytku do ASO i niech szukają, tępić ich i prześladować za takie traktowanie konsumenta. Żeby było gorzej wskaźnik temperatury wykracza poza środkowe położenie dopiero jak płyn przekroczy 116 stopni
XF x260 2017 AJ126

Offline Kravik

• Aspirant
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 28, 2024, 16:24:18 pm »
A co powiecie na 3.0 benzyna ?
340 albo 380 koni ?
Czy to złoty środek między 2.0 a 5.0 , czy bardziej złoto trzeba mieć w zapasie aby tym jeździć

Offline Jaccom

• Forumowicz Executive
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 29, 2024, 15:46:14 pm »
Głąbiałem ten temat, Wiele porad i rozmów z posiadaczami F-Pace,  2 litrowe podobno słabe i trzeba sie przyzwyczaić, że pomimo 250km wygląda to naprawdę słabo 8 na 10 posiadaczy tak twierdzi.
SVR bardzo mocna jednostka i jednak pali swoje, nawet jazda ekonomiczna w trybie manetek ( wcześniejsze zmiany biegów) nie wiele pomaga 5 Litrów ma apetyt na paliwo,
Najlepszym kompromisem jest po liftowy model P400 Połączenie 3 litrowej jednostki z silnikiem elektrycznym, MHEV
Co prawda nie pojedzie na samym elektryku, Ale... ten silnik elektryczny bardzo dobrze wspomaga spalinowy dając mu 100 kucyków, więc nie ma potrzeby deptać gazu, jest dynamiczny zrywny i zdecydowanie mniej chłonie od 5,0 litrowego, W mojej osobistej ocenie to najlepszy kompromis.

XE 25T
F-Pace P400

Offline zonikpl

• Aspirant
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #6 dnia: Wczoraj o 18:36:22 »
Mam 2 litry w benzynie rok 2023. Nie mam problemu z brakiem kucyków. Jak wciskam gaz to idzie do przodu jak petarda. Nie wiem skąd opinie że 250 to za mało koni. No chyba że się ktoś przesiada z 550 koni z svr to faktycznie odczuje różnicę. Ale jak nie porównujesz to 250 wystarczy. No i też fajnie warczy jak się go wkręca na obroty.