Dział Techniczny > XJ-S (1975-1991) oraz XJS (1991-96)
XJS 5.3 - jak on właściwie ma iść?
Yoohas:
Chyba nie chodzi o filmik, ino dodanie do siebie kilku faktów:
Stary silnik wolnossący + niecałe 300 KM + starożytna skrzynia biegów + duża masa + ogólny postęp w motoryzacji = rozczarowanie czterdziestoletnim Jaguarem.
Czester Bednarz:
Ja myślę, że jak blacharka dobra to warto zrobić konwersję na manual
Tu chłop przerobił jeszcze starszego XJ Mk2, zmienił wydech i zbiera się ładnie
https://youtu.be/P_GNk0Yn6lg?si=QBiPK-YM78u0D1VN&t=371
damian2:
Tak, myślałem o tym, ale zestawy do konwersji chodzą po 6 tys. dolarów. To zdecydowanie za dużo jak na ten samochód.
Czester Bednarz:
No jasne, znajomy ma XJR z AJ16 i tamtejsze prymitywne automaty to nieporozumienie. Jak to piszą
--- Cytuj ---może wolno jedzie, ale za to dużo pali i się psuje
--- Koniec cytatu ---
Jak auto było w cenie i stanie losowego chrupka do zakatowania na dojazdy to szkoda kasy. Jednak, gdyby założyć zapłon współczesny i manuala to auto by pewnie fruwało
jarek-jerryjag:
Wszystko zalezy co chcesz z ta skrzynią zrobic . th400 były montowane w autach od 1964 roku . Wkładali je do Jaguara R-R czy Ferrari .
większość amerykańskich aut budowanych na wyscigi 1/4 mili miały modyfikowane te skrzynie . Negatyw ze była 3 biegowa ale jak zrobili 4 biegową to już nie była taka jak ta starsza. XJR czy późniejsze V12.cztery biegi. (4l80E)
Dla osob co chcą przerzucać tą skrzynie ręcznie można sporo zmodyfikować .
https://www.ebay.com/itm/261294884275?
do tego nie trzeba instalować -sprzędła
Jednak jak jest za miękka dodać więcej sprężyn i sprzęgieł.. większość ciężkich trucków miała prawie dwa razy więcej sprężyn dociskowych niz jaguar. ( tragedia dla normalnej jazdy).
Do tego skrzynie te były łatwe w naprawie .
Fakt ze jak porównuje sie np ZF skrzynie z większa ilością biegów to jest super do turystycznej jazdy . malo pali benzyny ale ile one mają problemów nawet ta wczesna od Jaga v8
to zupełny szmelc . a jeszcze olej który fabryka mówi do końca żywota skrzyni . Fakt bo szybko się te mechanizmy rozpadają.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej