Autor Wątek: Pneumatyka  (Przeczytany 3432 razy)

Offline Halunnn

• Starszy Forumowicz
  • **
Pneumatyka
« dnia: Wrzesień 14, 2024, 16:21:54 pm »
Witam od niedawna mam xj8l z 2007 z pneumatyka. Nigdzie nie mogę znaleźć na jakiej zasadzie działa to zawieszenie. Jak się ustawia czy działa podczas jazdy. Bo miałem inne auta z pneumatyka to można było wysokość regulować czy twardość jak się ma to w Jag. Czy ktoś się bawić żeby jakieś nie standardowe wysokości ustawiać.

Offline camaro

• Starszy Forumowicz
  • **
  • Kocham to forum
Odp: Pneumatyka
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 17, 2024, 22:47:14 pm »
witaj , podaj meila to ci wysle pelna serwisowke i diagnostyke zawieszenia pneumatycznego bo plik za duzy zeby go tu wstawic

Offline Halunnn

• Starszy Forumowicz
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 17, 2024, 23:39:54 pm »
halunnn@gmail.com
A nawiązując do regulacji ktoś coś się bawił? Żeby niżej ustawić lub ogarnąć jakąś regulacje..wiem że w innych autach gdzieś tam opisywali że można coś pokabinowac
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 18, 2024, 14:47:54 pm wysłana przez Choina »

Offline camaro

• Starszy Forumowicz
  • **
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 18, 2024, 20:28:52 pm »
ok wyslane.
co do regulacji robisz ja z poziomu kompa i programowania do kalibracji zawieszenia , kazde kolo mozna z osobna , a mechaniczna regulacja to jedynie skrucic lub wydluzyc dzwidienki na czujnikach , jesli chcesz troche opuscic wystarczy lekko dogiac czujniki bo sa na slabych mocowaniach co sie wyginaja te przy przedniej ramie przy lewym kole

Offline Halunnn

• Starszy Forumowicz
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 25, 2024, 22:51:56 pm »
Hey nic nie dostałem na email. Ktoś się tu zajmuje takimi cudowiankami przy kalibracji? Możecie kogoś polecic.
Bo jak pojadę do ASO to pewnie wszystko w standardzie ustawia.

Offline camaro

• Starszy Forumowicz
  • **
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 27, 2024, 08:43:36 am »
sprawdz w spamie u mnie widnieje jako wyslane i dostarczone. z maila Lamborghini@

Offline PeterX

• Forumowicz Executive
  • X358L/4.2/2008
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 28, 2024, 11:32:06 am »
Labo z zawieszenia:
https://www.mediafire.com/file/x1bs4chg04s3m67/X350_Air_Suspension_Training.pdf/file

Nic nie wyginaj, skalibruj najpierw stokowo, a jak chcesz zmieniać wysokość +/- to przy kolejnym podejściu okłam software podając +/- różnicę w stosunku do rzeczywistych danych o jaką chcesz zmienić nastawy.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 28, 2024, 11:37:11 am wysłana przez PeterX »

Offline Halunnn

• Starszy Forumowicz
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 28, 2024, 21:01:29 pm »
Mam problem z tym zawieszeniem kupiłem to auto z niedziałającym zawieszeniem. Historia taka że auto przyleciało z Dubaju sprawne, stało 3 lata i stwierdzili że nie działa pneumatyka bo wyskakiwał błąd na desce i auto leżało. I tak przestało kolejne dwa lata. Ja jak je odbierałem trochę się podniósł tył. Ale opadł już pod domem. Później raz się trochę podniosło prawe przednie koło. Wymieniłem zawory w przednich amorkach i wymieniłem w kompresorze ten zastaw naprawczy. Po odpaleniu auta kompresor chodzi z minutę i wyłącza się po czym wyskakuje błąd na desce o będzie air suspension. Gdzie tu dalej zajrzeć.?

Offline Prezeslaw

• Forumowicz
  • *
  • X350 SV8
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 30, 2024, 15:12:08 pm »
Można zerknąć jeszcze na listwę rozdzielającą i zbiornik powietrza (ten ostatni w bagażniku). Gdybyś miał wątpliwości czy sam kompresor jest sprawny po regeneracji, mam jeden u siebie (Mazowsze; pompował już na tyle wolno, że wywalał błąd, ale dawał jeszcze radę utrzymać auto w poziomie).

Offline Halunnn

• Starszy Forumowicz
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 30, 2024, 21:25:19 pm »
Mam zamiar go wyciągnąć na dniach i podpiąć manometr i sprawdzić jak pompuje. Ale mam jeszcze jedno miejsce do sprawdzenia a mianowicie lewa strona podwozia tam gdzie idą przewody paliwowe bo po tej stronie była osłona rozwalona...podejrzewam że za wysoka lawetę mieli i auto ryło a chyba tamtendy idą też przewody od zawieszenia, czuję że tam coś się potegowało....czy można wykręcić zawór z amorka wkręcić przejściówkę z trójnikiem i z jednej strony do amorka druga strona na dwie w jedną manometr w drugą kompresor i napompować delikatnie amorek? Żeby sprawdzić szczelność ? ale chyba było by to za proste ?

Offline PeterX

• Forumowicz Executive
  • X358L/4.2/2008
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 30, 2024, 21:54:56 pm »
Pompka chodzi minutę bo to sprężarka bezolejowa, nie może pracować zbyt długo. Przewody z tego co pamietam idą jakoś całkiem wysoko po podłużnicy, widłak raczej by ich nie uszkodził, ale kto wie, zdejmij plasiki i looknij, w razie czego sam możesz je wymienić na nowe lub sztukować, kupisz je na metry za grosze w sklepie z pneumatyką. U mnie np. okazało się, że jedna jedna linia była uszkodzona i ktoś założył szybkozłączkę plastikową, która pękła, zmieniłem ją na metalową skręcaną. Reparaturki pompki bywają przewymiarowane, tu na tym forum też o tym gdzieś było, po ich aplikacji pomka potrafiła się zagotować, w razie co na jakimś portalu jest cały czas dostępny ori wabco za dobre pieniądze, sam bym go kupił na zapas, ale zawsze coś pilniekszego jak wiadomo, ale gdyby nawet twój kompresor był mało wydajny to raczej podpompowałby zawiechę. Na dzień dobry musisz postawić od nowa moduł zawiechy przy pomocy SDD, a jeśli to nic nie da to szukać dalej.

Offline Halunnn

• Starszy Forumowicz
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 30, 2024, 22:21:16 pm »
Ten zestaw z allegro który sprzedają SDD kabel z płytą ogarnie temat? Czy muszę auto do serwisu zaprowadzić bo nie znam tu nikogo co ma programy do jag.

Offline PeterX

• Forumowicz Executive
  • X358L/4.2/2008
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 31, 2024, 00:23:09 am »
Tak, dobierz SDD pod OS jaki masz na swoim lapku, w opisie aukcji coś powinno być na ten temat, wersja SDD nie ma specjalnego znaczenia, jak już będziesz mieć kabel, dowolną inną wedle fanaberii znajdziesz w necie. alternatywnie znajdź kogoś w okolicy z SDD.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 31, 2024, 00:28:45 am wysłana przez PeterX »

Offline Halunnn

• Starszy Forumowicz
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 02, 2025, 22:09:18 pm »
Panowie ile musi wydmuchać kompresor? Dzisiaj sprawdzałem swój 3,5 bara a gdzieś tam czytałem to powinien pracować w zakresie 13-15 bar? Taki mały kompresorek ? Jak tak to mojemu nawet zestaw naprawczy nie pomógł

Offline PeterX

• Forumowicz Executive
  • X358L/4.2/2008
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 03, 2025, 00:52:10 am »
"Nominal pressure developed by the compressor system is 15 bar (218 psi)."  - strona nr 4 instrukcji, do której dałem link kilka postów wyżej.