Autor Wątek: nawigacja i mapy na karcie sd  (Przeczytany 2293 razy)

Offline dzojo3

• Forumowicz
  • *
  • Kocham to forum
nawigacja i mapy na karcie sd
« dnia: Wrzesień 09, 2024, 19:22:01 pm »
Witam, posiadam jaguara f-pace 2018r. z systemem Harman sprowadzonego z USA i jedyne co pozostało mi do zrobienia to temat związany z brakiem map Europy w aucie. Czy znalazł ktoś z Państwa sposób na uzyskanie map europy żeby mieć mapy na wyświetlaczu samochodu (wyświetlacz 8" z przyciskami po bokach)? Fachowcy w internecie oferujący pomoc życzą sobie 1500zł za wgranie map europy co uważam ze to stanowczo za dużo, zważywszy że dokładność map zapewne daleko odbiega od tych co oferuje np google maps, która jest za free. Jest też opcja korzystania z map za pomocą aplikacji na telefon "jaguar incontrol Apps", lecz ona nie jest już dostępna w appstore oraz google play. Przez aplikację można korzystać z kompatybilnej aplikacji "genius maps", która łączy się z aplikacją "jaguar incontrol apps" i pokazuje mapy na ekranie samochodu, tylko że telefon musi być wtedy cały czas podłączony kablem USB z samochodem. Cena aplikacji "genius maps" to 299zł lecz jej dokładność również jest wątpliwa. Znacie Państwo jakiś dobry i niedrogi sposób na mapy, które będą współpracować z autem? Lub też może macie jakiś link do pobrania map europy na kartę? p.s. po podłączeniu karty do komputera, ze strony jaguara mogę jedynie zaktualizować mapy które posiadam- czyli mapy ameryki północnej i centralnej.

Offline Czester Bednarz

• Starszy Forumowicz
  • **
Odp: nawigacja i mapy na karcie sd
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 10, 2024, 12:09:28 pm »
Jestem w podobnej sytuacji i widzę jedynie dwie opcje dla posiadaczy InControl Touch (nie Pro)

1) zakup subskrypcji na europę (koszt około 400 - 600 PLN z tego co czytałem). Na forach zagranicznych piszą, że pierdolnik mają w tej firmie co tym zarządza (naviextras z Węgier) i ogólnie różne reakcje. Ostatnia aktualizacja Lipiec 2023

https://jaguar.welcome.naviextras.com/index_pl.html

2) tak zwany "box" który wpina się w oryginalną wiązkę i używając oryginalnego ekranu dokładamy jakby drugi "sterownik multimedialny" z android auto i car play. Oryginalny oczywiście niby czas działa i można się między nimi przełączać. W razie czego bez lutowania, sztukowania wypina się wtyczki i jest z powrotem oryginał. Są to oczywiście chinole, gdzie kontrola jakości to loteria i czasem można trafić coś dobrego, ale czasem działa to podle.

https://audiotechdirect.com/atd-spi-77400-carplay-android-auto-camera-interface-for-land-rover-jaguar-harman-8-radio/

Reszta to albo kosmiczne koszta albo drutowanie i rzeźba z którą wstyd jeździć, a co dopiero komuś sprzedać
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 10, 2024, 12:17:40 pm wysłana przez Czester Bednarz »
XF x260 2017 AJ126

Offline dzojo3

• Forumowicz
  • *
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 10, 2024, 18:38:00 pm »
Skąd można kupić mapy Europy o których wspomniałeś za 400-600zl? Można to jakoś kupić z jakiejś strony czy jedynie bezpośrednio u dilera?

P.s. drugi sposób znam i jak mi się nie uda z oryginalnymi mapami to możliwe że się skuszę na ten adapter CarPlay.

Offline Czester Bednarz

• Starszy Forumowicz
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 11, 2024, 08:08:29 am »
XF x260 2017 AJ126

Offline Zbyszek01

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 11, 2024, 09:04:40 am »
Można jeszcze spróbować się zalogować i wprowadzić VIN i wtedy będzie wiadomo.
https://www.jaguar.here.com/index.php#home/0

Jest - XE AWD 2.0d R Dynamic MY2020
By³o - XE 25d AWD MY2017

Offline dzojo3

• Forumowicz
  • *
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 11, 2024, 09:53:41 am »
Dzięki wielkie za podpowiedzi ale niestety nie widzi mojego VIN. Możliwe że ta opcja jest dla wszystkich poza modelami z opcją karty sd i jest do kupienia/pobrania tylko na USB. :/

Offline Zbyszek01

• Forumowicz Executive
nawigacja i mapy na karcie sd
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 11, 2024, 11:07:50 am »
Mój link jeszcze do karty SD i pena ale może nie widzi VINu dlatego że auto jest z ameryki

Wysłane z iPhone
By³o - XE 25d AWD MY2017

Offline Czester Bednarz

• Starszy Forumowicz
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 14, 2024, 20:03:16 pm »
Dzis sprawdzałem i na mojej karcie jest tylko opcja aktualizacji map ameryki północnej. Czyli trzeba nową kartę cena ok. 230 funtów, a i nie wiadomo czy trzeba to jakoś na nowo parować z nawigacją
XF x260 2017 AJ126

Offline dzojo3

• Forumowicz
  • *
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 14, 2024, 21:19:45 pm »
a gdzie można zakupić te mapy za 230 funtów? Ja szukałem w necie i nie mogłem znaleźć żadnego linku do zakupu.

Offline Czester Bednarz

• Starszy Forumowicz
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 15, 2024, 09:01:12 am »
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 15, 2024, 09:24:48 am wysłana przez Czester Bednarz »
XF x260 2017 AJ126

Offline dzojo3

• Forumowicz
  • *
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 15, 2024, 10:28:49 am »
dziękuję za odpowiedź, czyli mimo wszystko i tak pozostaje zrobi? to przez ASO.

Offline Jaccom

• Forumowicz Executive
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 16, 2024, 16:24:33 pm »
Nie jest to proste ale do zrobienia. wystarczy czysta karta, skopiować na nią nawigacje z innego kocura. Dalej zaczynają się małe schody. Edycja jednego z plików, edytorem hex. Pozostaje edycja sektora partycji, tam tez musi być dopisany VIN.(tu jest problem dla większości cwaniaków) byle czym tego nie zrobisz. a program z takimi cudami jak edycja sektorów, wart pewnie majątek.
Tą procedurę można wykonać z dowolną inna kartą, na której już jest nawigacja z innego kota.
Kiedyś walczyłem z tematem, jednak odpuściłem a ostatnim etapie z braku narzędzi.
XE 25T
F-Pace P400

Offline Zbyszek01

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 16, 2024, 16:44:54 pm »
Z rok temu na angielskich forach ktoś pisał że można kupić kartę na angielskim eBayu podając facetowi nr VIN i dostarczał mapy. Teraz szukałem tego postu ale nie mogę znaleźć.

Wysłane z iPhone
By³o - XE 25d AWD MY2017

Offline Czester Bednarz

• Starszy Forumowicz
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 17, 2024, 20:04:52 pm »
Chyba o tym mowa:

https://www.satnavishop.co.uk/land-rover-jaguar-incontrol-touch-20232024-sat-nav-map-update-sd-card-563-p.asp

Kupiłem za 120 pln używaną kartę na europę, zobaczymy co tam nakombinowali
XF x260 2017 AJ126

Offline dzojo3

• Forumowicz
  • *
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 24, 2024, 08:47:52 am »
Daj znać czy się udało.
Edycja jednego z plików, edytorem hex. Pozostaje edycja sektora partycji, tam tez musi być dopisany VIN.(tu jest problem dla większości cwaniaków) byle czym tego nie zrobisz. a program z takimi cudami jak edycja sektorów, wart pewnie majątek.

Znasz może jakieś programy do edycji tych plików?

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2024, 15:41:18 pm wysłana przez Choina »