Dział Techniczny > XJ X350, X358 (2003-2009)

Elektrozawór ogrzewania.

<< < (2/2)

wojtek:
kupiłem coś takiego:

https://www.ebay.pl/itm/293245826744?mkcid=16&mkevt=1&mkrid=4908-175131-2357-0&ssspo=ezoKzpp7R7O&sssrc=2047675&ssuid=&widget_ver=artemis&media=COPY

to aktualna oferta, nie wiem na ile Ci się spieszy, ja niestety czekałem prawie miesiąc, ponieważ poszło na cło przez Pocztę Polską :)

Operacja u mnie wyglądała następująco:
- demontaż fotela pasażera (nie wyobrażam sobie inaczej, to tylko 6 śrub i wypięcie paru wtyczek, a komfort pracy nieporównywalny) - nie zapomnij o wyłączeniu prądu najpierw podczas tej operacji na wszelki wypadek (poduszki)
- demontaż schowka wg workshop - manual (problemem będzie wtyczka przy gnieździe na zapalniczkę, trzeba ją uwolnić podważając zapadkę we wtyczce)
- demontaż wentylatora też wg manuala

i robi się dostęp do nagrzewnicy. Ona sama jest "luźno" wsuwana, więc robisz tak:
- od strony komory silnika zakładasz klamerki na węże wodne prowadzące do nagrzewnicy
- odpinasz rurkę przy nagrzewnicy mając w ręku pojemnik na ok 0,5l płynu chłodzącego i jakieś szmatki na dywaniku, bo trochę pewnie gdzieć pocieknie
- odpinasz drugą rurkę i wysuwasz nagrzewnicę.

To była ta łatwiejsza część, ponieważ najtrudniejsze to spiąć wszystko spowrotem po montażu nowej. Brakuje trzeciej najlepiej drobnej ręki :) (mi pomógł mój 12-letni syn) ponieważ masz nowe oringi, musisz wsunąć rurkę tak, żeby pokonać opór oringu a potem założyć takie opaski metalowe, które spinają 2 części i jeszcze założyć mini-śrubkę. To wszystko się w rękach rozłazi i trzeba trochę cierpliwości.

Ja korzystałem z tego wątku na forum:
https://www.jaguarforums.com/forum/xj-xj6-xj8-xjr-x350-x358-28/advice-heater-core-removal-installation-130143/
łącząc tamtejsze informacje z workshop manual ściągniętego z jagrepair.com

Trzeba się trochę napracować, ale do zrobienia.

PeterX:
OK, dzięki. Widziałem już ten anons na eBayu, może wcześniej był opisany  jakoś szerzej, ale przysiągłbym, że gwarantowali dopasowanie wyłącznie do wersji wyspiarskiej, tj. RHD. Zakładam, że masz jednak LHD, czyli można śmiało kupować, czy trzeba coś uzgadniać ze sprzedającym?

Michalniegowa:
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Będę kombinował

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej