Dzień dobry.
Tym razem mam poważniejszy problem z pojazdem. Potrzebuję kilku informacji, porad.
Pacjent to S-Type z 1999r 3.0 V6
Od pewnego czasu skrzynia biegów niedomaga.
Wygląda to na brak 4 i 5 biegu, co wbrew pozorom okazuje się dość trudne do ustalenia.
Nie proszę o wróżbę, co jest uszkodzone, tylko o potwierdzenie albo sprostowanie moich
przypuszczeń.
1. Mam skrzynię 5R55N? (z naciskiem na "N")
2. Czy to prawda, że brak biegu 4 i 5 to zwykle problem w sterowaniu, natomiast brak biegu 2 i 5 to poważniejsze
uszkodzenie mechaniki? (tak trochę upraszczając)
3. Czy ruszanie z pozycji "3" wybieraka biegów i wyczuwalne dwie zmiany biegów świadczą o tym, że biegi
1, 2 i 3 działają? (tak mam).
4. Czy sterownik/ moduł skrzyni w tym modelu to to samo co sterownik/moduł silnika?
5. Gdzie znajdę ten moduł? (W komorze silnika? W kabinie?)
6. Czy jakiś interfejs łączy się z tą skrzynią? (Mam problem z połączeniem, natomiast odczyt z silnika daje błędy
np P0795 albo P0734 a więc błędy związane ze skrzynią).
7. Czy da się rozpiąć wtyczkę złącza elektrozaworów w skrzyni biegów bez wyciągania skrzyni? (zaglądałem tam i
jakoś marnie to widzę, ręka chyba nie wejdzie - od góry jakoś, czy co?)
8. Czy wymiana modułu sterowania/ elektrozaworów jest skomplikowana? (chodzi mi na przykład o to, czy po jego
odkręceniu spada na łeb blok z tymi wyfrezowanymi kanalikami, albo czy trzeba obowiązkowo zmieniać przekładkę
na nową i takie tam)
Wszystkiego tego szukałem w necie i starałem się dowiedzieć dzwoniąc po warsztatach, ale marnie to wyszło.