Witam Kolegę,
Co do gotowych zamienników progów, to koledze nie pomogę, natomiast przypomniało mi się, że niedaleko mnie jest firma zajmująca się produkcją blach samochodowych.
Mają oni w ofercie gotowe prefabrykaty do różnych marek. Trzeba by się ich podpytać, czy nie wygną progu na zamówienie wg. rysunku. Firma POTRYKUS z Szemuda (Pomorskie).
Parę dni temu skończyłem długą walkę z całym nadkolem i progiem w moim SUV'ie Nissanie X-Trailu. Pierwszy raz robiłem prace blacharskie i spawalnicze. Wyspawałem kilka dużych dziur w nadkolu za amortyzatorem oraz dorobiłem pół metra progu, który już trzymał się na rdzy. Powiem tak, mi się chciało, a miałem tylko kawałek blachy, dwa młotki oraz dwa kątowniki do gięcia wzdłużnego. Na całość poszedł dwa razy epoksyd przemysłowy + tzw. baranek, wyszło bardzo fajnie.
Tak więc jeżeli facetowi, który zajmuje się tym zawodowo, nie chce się zrobić tego, co ja amator zrobiłem w swoim garażu, to może trzeba rozejrzeć się za innym blacharzem. Czasami udaje się natrafić na człowieka, dla którego praca nie jest katorgą. Nie chcę się wymądrzać, czy też przechwalać, ale chyba coś jest nie tak z niektórymi fachowcami. Owszem, będzie to kosztowało, bo sama robocizna zajmie sporo czasu.
Pozdrawiam i powodzenia.
Jan