Autor Wątek: Podniesienie obrotów  (Przeczytany 13834 razy)

Offline Kamil1

• Forumowicz
  • *
  • Jaguar XE 2015 diesel
Odp: Podniesienie obrotów
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 30, 2023, 09:55:41 am »
Na pewno w środku jest jeden wielki syf. Kupiłem go, jak miał 120tys. Od tego czasu olej był 4 razy wymieniany, ale wcześniejsze wymiany na pewno nagromadziły ogromne ilości nagaru.

Tak dobrze się nim jeździ, a producent tak skraca jego żywot. Biznes musi się kręcić, ale nie po takim przebiegu 😏

Offline Skiciu

• JCPF Club Member
  • Forumowicz Sovereign
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 04, 2023, 21:12:34 pm »
180tys

Śmieszy przebieg na diesla. Ten silnik powinien zdecydowanie więcej wytrzymać.

Ja mam u siebie przebieg 76 tyś km ale coś czuję, że prędzej czy później tez skończy się generalnym remontem pojazdu...

Wcześniej miałem BMW 730d z przebiegiem 370 tyś, jeździłem nim ponad 5 lat zrobiłem lekko ponad 100 tyś km i totalnie nic się nie zepsuło. Sprzedałem pojazd sąsiadowi, on jeździ dalej a silnik jak dzwon :) Niestety takich silników już się nie produkuję bo się nie opłaca producentowi...
XE Portfolio 25d AWD 18'
X308 4.0 Sovereign 00'
X-Type 2.0d 07'
-----------------------
Why drive any other car when you can drive a Jaguar?

Offline rexmarek6

• Forumowicz
  • *
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 04, 2023, 23:32:41 pm »
 U  mnie te drgania pojawiły sie z dnia na dzień. I wydaje mi sie że po pełnym  tankowaniu. Jeśli kolega muwi że na 4 cylindrze słabe ciśnienie to ciekawe czemu chek sie nie zapalił .Pewnie skład spalin sie zmienił.

Offline rexmarek6

• Forumowicz
  • *
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 04, 2023, 23:45:58 pm »
W moim pierwszy silnik dojechał do 190-200tyś i został wymieniony jeszcze na gwarancji w niemczech. Próbowałem dowiedzieć sie dlaczego został wymieniony. Niema szans,niema wpisów w książce wogle to sie ledwo przyznali po naciskach z mojej strony bo wyczaiłem na bloku inną date produkcji. Obecnie mam przejechane na tym motorze 80 tyś i są wibracje na postoju. Rzeczoznawca który oglądał muj egzemplarz muwił że spotkał się już kilka razy z takimi egzemplarzami w których był wymieniony motor. Oczywiście osprzęt pozostawiają stary.

Offline Driv3rrrr

• Forumowicz Daimler
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 05, 2023, 18:33:31 pm »
Nie twórzcie koła na nowo. Te silniki tak mają, są zwalone konstrukcyjnie i tyle.
AutoPro - tel. 796 260 092
Jest - Range Rover Sport 3.6 TDV8

Offline Kamil1

• Forumowicz
  • *
  • Jaguar XE 2015 diesel
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 05, 2023, 20:22:56 pm »
Właśnie też się zastanawiałem na tymi cylindrami. Dlaczego samochód nie dał żadnego znaku? Wyobraźcie sobie, że pojechałem jeszcze do serwisu na diagnozę i powiedzieli, że jedna poduszka nie pracuje, a kompresji nie sprawdzą. Chyba, że na moją odpowiedzialność, bo świece mogą się złamać 🤦🏼 Tydzień zastanawiałem się nad kupnem tego samochodu i jak się okazało to była najgorsza motoryzacyjna decyzja do tej pory, a tu rok jeszcze trzeba jeździć. Najwyżej ktoś dostanie w prezencie nowy silnik 🤷🏼

Offline stingear

• Forumowicz Executive
  • Informatyk, mam 3 koty: Fuli, Kaion oraz XE
« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 09, 2023, 14:36:43 pm »
2500 km w tydzień - wyjazd wakacyjny za granicę. To co dziś zauważyłem, jak jechałem, to praktycznie żadnych wibracji - musiałem się wysilić, żeby coś poczuć. Podczas jazdy przy spadających obrotach tak samo nic. Zatrzymywałem sie wielokrotnie na światłach i nic. Silnik zarówno zimny, jak i ciepły. Czyli idzie w dobrym kierunku. W trasie stosowałem dolewkę K2 do czyszczenia DPF do baku. Przed wyjazdem użyłem środka do czyszczenia wtrysków i zaworów - też dolewanego do baku. Wężyka podciśnienia nadal jeszcze nie wymieniłem, ale co się odwlecze, to nie uciecze. W każdym razie kwestia wibracji jest do wyeliminowania, więc nikt mi już nie powie, że to diesel i tak ma być - chyba że mu już mózg wytrzęsło.
XE 2015 2.0D Automat

Offline stingear

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 10, 2023, 21:52:32 pm »
Sielanka niedrganka długo nie potrwała. Dziś znowu losowe drgania, raz mocne, raz słabe. To mi tylko potwierdza, że problem da się rozwiązać i. I ja go rozwiążę.
XE 2015 2.0D Automat

Offline Kamil1

• Forumowicz
  • *
  • Jaguar XE 2015 diesel
« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 11, 2023, 18:17:12 pm »
Mam nadzieję, że w moim silnik  nie jest w takim stanie :/

@wingear Myślałem, ze Twoje poszukiwania wreszcie dobiegły końca i wszystkim nam obwieścisz, że wcale nie trzeba rozbierać silnika. Cóż… szukajmy dalej.

Offline stingear

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #24 dnia: Lipiec 11, 2023, 21:07:22 pm »
Nadal został mi do wymiany przewód. Dopóki go nie wymienię. nie będę wiedział.
XE 2015 2.0D Automat

Offline Kamil1

• Forumowicz
  • *
  • Jaguar XE 2015 diesel
« Odpowiedź #25 dnia: Lipiec 12, 2023, 14:51:56 pm »
Zdecydowanie. Ja wpuściłem tą długodystansową, wymieniłem olej, zamówiłem poduszki i przy wymianie jeszcze raz sprawdzę cylindry.

Offline rexmarek6

• Forumowicz
  • *
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #26 dnia: Lipiec 13, 2023, 14:26:31 pm »
A ja u siebie sprawdziłem szczelność poduszek. Chociaż działanie mają takie że podciśnienie z kolektora puszczane jest przez elektrozawór za silnikiem do poduszek silnika to wziełem dużą strzykawe podłączyłem do węzyka od samej poduchy i próbowałem zaciągnąć pużniej wtłoczyć. Prawa trzyma jak dzwon a lewa PSSSS :-gwizd i nietrzyma ani na plus  ani na minus ciśnienie. I teraz zastanawiam się co ją wykończyło moja kolizja z stycznia niegrożna ale cały bok uderzony lub niesprawny układ paliwowy narastające wibracje i w efekcie wypracowanie gumy.Co ciekawe podczas wymiany silnika na nowy wymieniono odrazu poduszki na nowe i amortyzator drgań tłumika. Apropo oznaczeń to końcówka KA poduchy umnie jest w automacie. Założone serwis w Niemczech. Po wymianie poduchy dam znać . Ale obstawiam układ paliwowy .

Czy zna ktoś wartość ciśnienia dopuszczalnego w skrzyni korbowej. Troche niepokoi mnie ten wyziew z bagnetu i korka.Szukałem w serwisówce ale nieznalazłem. Natomiast jest informacja o zasysanym powietrzu w dolot ,podciśnieniu ,wartościach i wskazówkach co do objawów niedomagań silnika.(przypuszczalnych oczywiście).
« Ostatnia zmiana: Lipiec 14, 2023, 13:08:22 pm wysłana przez MicGin »

Offline rexmarek6

• Forumowicz
  • *
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #27 dnia: Lipiec 15, 2023, 12:00:24 pm »
Jak ręką odjął. Wymiana poduchy. Uszkodzona. Jest patent na sprawdzenie. strzykawą zaciągnąc powietrze ma trzymać. Rozciołem poduche w środku wytarty dziurawy miech poduszki. 90 tyś wytrzymała.

Offline stingear

• Forumowicz Executive
« Odpowiedź #28 dnia: Lipiec 16, 2023, 10:13:04 am »
@Robik wężyk to jest robota odepnij i wepnij. Tylko ciągle brak czasu i podnośnika. Ale chyba coś mi sie udało w tej kwestii ogarnąć, to zrobię to wraz z wymianą oleju.
@rexmarek6 głupie pytanie, ale jakiej konkretnie strzykawki używałeś? Większej takiej czy jak? Jakie było zachowanie? Cofało ja spowrotem na dobrej poduszce, a na uszkodzonej już nie?
XE 2015 2.0D Automat

Offline rexmarek6

• Forumowicz
  • *
  • Kocham to forum
« Odpowiedź #29 dnia: Lipiec 16, 2023, 13:02:22 pm »
Największa strzykawa z apteki 100ml. Można sie podpiąć zaraz za zaworem sterującym między grodzią a silnikiem na wysokości głowicy tylko wtedy niebędziesz wiedział która jest walnięta hyba że zaciągniesz strzykawą i odbija z powrotem. Wtedy wygląda że obie w porządku. Jeśli nie to każdą z osobna. Pod samochód zdjąc osłone i rozczepić wężyki. Ogulnie przy zaciąganiu powinna strzykawa po puszczeniu wrucić spowrotem.