Aktualizacja,
Jak to bywa
usterka zniknęła sama, jednak dla pewności wymieniłem element ze zdjęcia. Okazało się, że część zamontowana nie pokrywa się numerowo z informacją z serwisu. Zamontowana i zdemontowana ma numer XW4P7F293AA i pomimo tego, że numer sie zgada różniła się ilość pinów, o 1. Patrząc we wtyczkę stwierdziłem, że ten brakujący pin jest i tak niepodłączony. Aktualnie auto przechodzi testy drogowe i nie wykazuje żadnych usterek. W wolnej chwili stara część zostanie rozłożona i i zamieszczę zdjęcia. W przypadku ponownego problemu również zaktualizuję temat.
Edit.
Pozycjoner rozłożony, zgodnie z podejrzeniem w środku zastałem wodę. Najprawdopodobniejsza droga, którą woda się dostała to kostka / złącze elektryczne, gdyż jako jedyne jest słabo uszczelnione. W kotku 2 pozycjoner a ten leci na półkę, na "w razie W". Naprawa banalna i nieskomplikowana, niestety wymaga kanału / podnośnika. Czas demontażu - usprawnienia - montażu około 1h bez pośpiechu. Wymagane akcesoria: wiertarka/wkrętarka, wiertło 4 mm, 10 śrubek m4 z nakrętkami, klucz do dokręcenia.