Dział Techniczny > XE (2014 - obecnie)
Dystanse do kół
piotrrf:
Sprawdzałem w dwóch warsztatach. Jest OK.
Koła stoją normalnie. Nie widać gołym okiem różnicy czy jakiś nieprawidłowości.
Auto też bezwypadkowe.
Tylko gdy zrobiłem pomiar to się zdziwiłem.
Ciekawy jestem jak u innych to wygląda bo na YT też gość miał różnicę.
kupis99:
--- Cytat: piotrrf w Wrzesień 28, 2022, 11:36:47 am ---
--- Cytat: kupis99 w Wrzesień 06, 2022, 11:22:18 am ---Dzięki za info, w takim razie powrócę do myślenia nad dystansami :)
W moim przypadku zastanawiam się nad 15 mm, to chyba nie jest jakoś dużo, cały czas będę miał zapas 5 mm do obrysu auta.
--- Koniec cytatu ---
Myslales o takich ? To sa 15 mm z H R, na tyl.
10tki na przod tez sa.
--- Koniec cytatu ---
Dziwne, słyszałem że bezpieczna grubość do dystansów ze szpilkami to tak 25 mm, noooo 20 na upartego, a tu 15 ze szpilkami, hmmmm, nie za mało tam materiału pod szpilką zostanie ???
piotrrf:
Ja za bardzo się nie znam, ale H&R to produkt z górnej półki. Myślę, że skoro robią takie to wiedzą lepiej niż ja 😃
Tą firma robi naprawdę dużo fajnych rzeczy do Motorsportu.
Są drodzy, ale za bezpieczeństwo wolę zapłacić więcej niż ryzykować produktem z firmy "No name". Sporo firm robi takie dystanse ale nawet zaplecza badawczego nie mają.
Materiał kupią o jakiejś wytrzymałości i myślą, że to wystarczy.
Potem są wibracje,bicia kół itd
Można całe zawieszenie rozwalić,nie mówiąc, że koło może odpaść bo śruby lub szpilki zetknie.
ZAIC:
Też słyszałem, że 20mm to minimalna wartość szerokości dla przykręcanego dystansu ale jeśli H&R robi 15mm to brałbym w ciemno.
piotrrf:
Od czasu jak wglebilem sie w ten temat,to tez tak myslalem.
15ka wydaje sie waska ale mysle,ze Oni to sprawdzili i dziala.
W polowie miesiaca bede w Polsce, to podjade do kolegi i sprawdzimy ustawienia kol. Nie daje mi to spac ;)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej