Dział Techniczny > XE (2014 - obecnie)

Wymiana Oleju w skrzyni automatycznej

<< < (4/6) > >>

JohnnyB:
Dzięki :). O to chodziło.

kupis99:
Panowie,

Trochę odkopię wątek, otóż mam już 40k przebiegu i zacząłem się interesować tematem zmiany oleju w skrzyni. Wiem, że większość osób poleca wymianę dynamiczną i ogólnie jest teraz taka tendencja, ale spotkałem się też ze zdaniem min. producenta ZF, że w ich produktach zalecana jest jednak zmiana statyczna, więc może jednak nie warto poprawiać producenta, który zna swoje produkt i powinien wiedzieć najlepiej jak je serwisować.

Dlatego pomyślałem, że postawię na metodę statyczną z wymianą miski przy 40k, zamiast czekać do 80k i wymieniać dynamicznie. Owszem zdaję sobie sprawę, że przy metodzie statycznej wymienię ok. 60-70% oleju, ale przy tym przebiegu i zmianie co 40-50k km. myślę, że ten stary olej nie będzie jeszcze aż tak strasznie zużyty, więc reasumując poprawcie mnie jeśli się mylę, lepiej częściej i tak jak zalec producent niż nowocześniej i dwa razy rzadziej.

piotrrf:
Wymieniłem statycznie przy 90 tyś.km.
Została mi jedna butelka litrowa.
Czyli gdzieś litr starego oleju został.

Zbyszek01:
We wcześniejszym zmieniałem i też mi tak zostało. W tym mam dopiero koło 60 czyli dla mnie do zrobienia jeszcze z 10 i wymiana.

kupis99:
Czyli jednak stara statyczna sprawdzona metoda nie jest taka zła, bo nikt mi nie powie za na 7 litrów jak wymienię 6 i do tego filtr oleju, to mieszam syf pół na pół z nowy olejem, bo to nie prawda.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej