Dział Techniczny > XE (2014 - obecnie)

Zwiększenie mocy

<< < (3/3)

Zbyszek01:
Ja tylko się pocieszam że te km nie zostały zrobione naokoło komina a to dla tego silnika jest niezbyt dobre.
Porównując kiedy rozpoczął się przebieg i wymiany oleju to wszystko się zamknęło w roku czasu, myślę że to trochę pocieszające.

Zyg zag:
Hej

moge zarowno przywrocic sterownik do oryginalu,

jak i wykonac chiptuning bezpieczny dla silnika (nie na tor),

Pozdr

kupis99:

Ot taka ciekawostka, jak wiadomo zmiana mapy silnika, choć najlepsza z punktu widzenia poprawy osiągów i bezpieczeństwa auta (o ile robi to ktoś kto się na tym zna), łączy się z potencjalną możliwością utraty gwarancji, stąd pomysł na założenie Boxa, który też dodaje nieco koni i momentu obrotowego, a daje możliwość zdjęcia przed oddaniem auta na serwis, tak przynajmniej myślałem.
I tu dwie ciekawostki, pierwsza to taka, że nawet posiadanie Boxa jest możliwe do wykrycia, jeśli tylko serwis się uprze to ma ku temu narzędzia, a druga to taka, że jak byłem ze swoim XE na obejrzeniu i dopasowaniu wiązki do Boxa to okazuje się, że umiejscowienie wtyczek jest takie, że co prawda firmy tuningowe założą nam Boxa, ale jego szybkie zdemontowanie i ponowne zamontowanie w warunkach domowych, nie jest już takie proste, tzn. umiejscowienie wtyczek jest upierdliwe.

Tak, więc reasumując nie zdecyduje się na mapę z powodu potencjalnej możliwości utraty gwarancji ani nie zdecyduję się na Boxa z powodu :) potencjalnie możliwej utraty gwarancji i upierdliwego montażu.

Zyg zag:
odpukac do tej pory, zadne z aut, ktore robilem nie stracilo gwarancji ;)

box potrafi byc upierdliwy, czasem montuje/demontuje go w 20 min, a czasem zajmuje mi godzine,
wszystko zalezy od silnika i wersji boxa,

kupis99:
Wiesz nie mam na myśli, tego że wgrywasz zły program i auto się psuje, absolutnie, chodzi mi raczej o sytuację, gdzie usterka w ogóle nie związana z nową mapą, może być powodem tego, że serwis lub najogólniej mówiąc gwarant, powie ci, że to właśnie dlatego że zmieniłeś mapę silnika samochód się popsuł i w związku z tym gwarancja przestaje działać.
Z gwarantami jest jak z ubezpieczycielami, są mili i uśmiechnięci tylko jak sprzedają ci produkt, gorzej jak chcesz czegoś od nich, wtedy przestają się uśmiechać i kopią tak długo aż coś wykopią, żeby ci udowodnić, że nic ci się nie należy.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej