Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

Webasto silnika w Jagu??

<< < (2/2)

a1410:

--- Cytat: werdew w Marzec 16, 2022, 09:59:11 am ---Swoją drogą, w małych silnikach to raczej nie ma sensu.
Duże silniki wolniej się nagrzewają dlatego dogrzewanie jest pomocne.

--- Koniec cytatu ---
Jechałeś kiedyś autkiem z silnikiem 1,5 diesel lub jeszcze mniejszym? Przy ujemnych temperaturach trzeba takim autkiem zrobić dobrze ponad 10km, żeby z nawiewów zaczęło lecieć lekko cieplejsze powietrze ale normalnie grzać to zaczyna dopiero przy przejechanych 20 kilometrach

werdew:

--- Cytat: a1410 w Marzec 16, 2022, 19:39:01 pm ---
Jechałeś kiedyś autkiem z silnikiem 1,5 diesel lub jeszcze mniejszym?

--- Koniec cytatu ---

Z racji swojego stanowiska pracy .... jeździłem:) :-V
1.3/1.4

werdew:
Update: Nie wiem CZY? i jak to jest połączone ale ...
Dziś rano znowu skrobanie szyb i to takie solidne a nie tylko lekko przymrożone szyby.
Start silnika -> dziwny dźwięk jakby turbiny -> ciepłe powietrze w nadmuchu na przednią szybę pojawiło się dosyć szybko.

Albo ja mam dziwne omamy (zaspany rano?  :-trudno ) albo tam faktycznie coś się dzieje :)

eMWu:
Bywały dogrzewacze w 2.0/2.2D, choć tylko raz taki przypadek miałem, sprawny dogrzewacz przepływowy (PTC) szybko ogrzewa płynk.

Eberspacher D5WZ (analogowy piec), zgłasza się jako moduł FFH. Najszybciej, to pochyl się przy lewym kole z przodu i zobacz +/-na wysokości stóp kierowcy powinieneś mieć wąż wodny i tai aluminiowy "baniak" z wkręconymi 3 świecami żarowymi, to nagrzewnica PTC, jak ją masz, nie masz FFH, jak jej nie ma to prawdopodobnie masz piec D5WZ.

werdew:

--- Cytat: eMWu w Kwiecień 04, 2022, 10:07:49 am ---Bywały dogrzewacze w 2.0/2.2D, .... to prawdopodobnie masz piec D5WZ.

--- Koniec cytatu ---

Dzięki za podpowiedź  :-za

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej