Dział Techniczny > XJ X350, X358 (2003-2009)

Dławi SIę

(1/3) > >>

mbolo:
Witam.
 Czy to możliwe , ze przy przyspieszaniu Jag dławi się koło 2 tys obrotów (wskazówka obrotów nie drga) jest to od skrzyni biegów ? Nie zawsze taki objaw jest. Czasami wszystko chodzi oK.
Dodam że przy zimnym silniku lekko obroty falują w przedziale 1200 -2000 na 5 i 6 biegu. Po nagrzaniu  (20 km )jest ok. Co ciekawego w początkowej fazie jazdy tez wszystko ok póki nie chwyci temperatury.

Tomo:
Autko nie szarpie? Może coś z silnikiem, a może z konwerterem momentu?
Generalnie ciężko powiedzieć po opisie. Btw nie do końca kumam o co chodzi z falowaniem obrotów na 5/6 biegu?
Ja aktualnie borykam się ze skrzynią, ale u mnie to jest bardzo wyraźne i charakterystyczne - tak jakby wybija biegi a potem potrafi "niedelikatnie" je zapiąć i okropnie szarpie.
U mnie może być problem z wyciekiem oleju, wiązką lub już zmielona skrzynia (oby nie).
Jeżeli te objawy coś Ci mówią, to mogę zameldować co się dzieje, bo we wtorek mam wizytę u "doktora" ;)

mbolo:
Co to Konwerter momentu ? gdzie to sie znajduje ?

MicGin:
Pomiędzy silnikiem a skrzynią biegów.  >:D
https://www.google.com/search?q=Konwerter+momentu&sourceid=chrome&ie=UTF-8

a1410:

--- Cytat: Tomo w Luty 20, 2022, 19:55:45 pm --- Btw nie do końca kumam o co chodzi z falowaniem obrotów na 5/6 biegu
--- Koniec cytatu ---
Takie falowanie obrotów to jest właśnie pierwszy sygnał kończącego się konwertera.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej