Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)

XF 3.0D V6 2011 proszę o opinie na temat silnika

(1/3) > >>

Krisn23:
Witam tak jak napisałem w temacie prosiłbym o szczere opinie na temat silnika 3.0 D V6 ponieważ przymierzam się do zakupu XF i mam na oku 2 egzemplarze z tym silnikiem jednak zanim wgl wybiorę się żeby je obejrzeć chciałbym poznać wasze opinie i przygody które mieliście z tą jednostka napędową. Z góry dziękuje i Pozdrawiam

Paki_GD:
Mój XF 3.0d z 2013 241kucy, żadnych problemów z silnikiem. na liczniku 240 tys kilometrów . Żadnych napraw , to samo tyczy się skrzyni biegów, u mnie 8-biegowa. Tankuję na Shell v-power + dodaytek do paliwa archoil AR6900-D MAX. Za to DPF już wymieniłem na oryginał , koszt 1300GBP z robocizną w UK.

rmazurek:
Mialem 2 jaguary z tym motorem - naprawde fajna jednostka - podstawa to wymiany oleju jak byly robione wg producenta to raczek omijac.

Z problemow to lubi pasc alternator i pekaja kolektory dolotowe + siatka wydechu lubi sie rozszczelnic.

ZielonyJag:
Mam 3.0 z 2010r i siadł mi alternator i kolektory pęknięte (kupiłem już z pękniętymi, wada ukryta)

Krisn23:
A wiecie może czy jest to silnik Jaguara czy BMW ? Bo chyba nie Forda jak w 2.7 ? Czy jadąc oglądać auto jestem w stanie sprawdzić czy te kolektory są pęknięte czy raczej bez małego „rozbierania” silnika jest to niemożliwe ? I jeszcze jeśli możecie się wypowiedzieć na temat realnego spalania ? Dziękuje i pozdrawiam

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej