Dział Techniczny > XJ X300, X305, X308 (1994-2003)
x300 Przestał palić, nie kręci rozrusznik
JagLDZ:
Witam, mój x300 przestał palić po powrocie z pracy. Auto normalnie odpalało do tego czasu i nie było z nim żadnego problemu.
Poszperałem trochę w internecie i sprawdziłem kilka rzeczy.
Po przekręceniu kluczyka na zapłon check engine gaśnie przed próbą odpalenia, a czerwona kontrola na przycisku zamykania drzwi miga.
Nie załącza pompy paliwa.
Rozrusznik kręci po spięciu na krótko przez przekaźnik lecz nie odpala.
Wymieniłem także pętlę stacyjki.
Dorobiony został drugi kluczyk i zakodowany w nim immo, ten sam objaw na obu kluczykach.
Oczywiście wszystkie bezpieczniki i przekaźniki zostały sprawdzone i są sprawne.
Proszę o pomoc bo brak mi pomysłów, przeglądałem sporo tematów i większość to pętla stacyjki lub immo w kluczyku.
Pozdrawiam.
Six:
Czujnik położenia wału? Profilaktycznie powinno się go wymienić tak czy inaczej, a można to zrobić samodzielnie w 10 minut jednym kluczem.
JagLDZ:
Dzięki za odpowiedź.
Jeśli silnik nawet nie kręci to nie ma na to wpływu czujnik położenia wału, ponieważ on sczytuje obroty, a jak nie kręci nie ma co sczytywać.
Dodam jeszcze, że wybierak skrzyni jest odblokowany ręcznie i mogę przesuwać drążek, oraz każda z pozycji podświetla się po wybraniu na zapłonie.
Nie daje mi spokoju kontrolka Check Engine która gaśnie z resztą kontrolek na zapłonie, a to chyba sygnalizuje tylko uszkodzone immo?
Six:
Fakt, przeoczyłem, że nawet nie uruchamia rozrusznika. A tzw. inertia switch sprawdzałeś?
JagLDZ:
Jeśli to ten czujnik zderzeniowy w nogach pasażera to tak. Jak on jest uszkodzony to odcina prąd całkowicie, zegary nic nie wyświetlają.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej