Dział Techniczny > XF (2008 - obecnie)

Zwarcie w instalacji?

<< < (2/4) > >>

rmazurek:
Sam robiłem. Od dołu osłona i odkręcanie śrub alternatora. Od góry zbiornik płynu na bok i wyciągasz wentylator chłodnicy. Alternator wyciągasz od góry

piotrrf:
Czy w tym modelu nie trzeba robić adaptacji akumulatora po wymianie na nowy?
Ja mam co prawda nowszy model ale też jeden warsztat chciał mi wymienić alternator.
Znajomy wymieniał w Fordzie Mondeo aku i nie pod
trzymał prądu. Bardzo dużo błędów miał potem. A model X250 opiera się na technice Forda.
Zanim wpadniesz w duże koszta, warto by serwis naładował do pełna aku i wpisał w system. Samo wpisanie bez pełnego aku nadal nic nie da. Będzie źle lądował alternator. Warto spróbować.

Driv3rrrr:
Nic to nie da jeśli alternator jest uszkodzony. Najpierw regeneracja alternatora, później można mu zarzucić procedurę wymiany akumulatora.

piotrrf:
W moim SLK padł alternator. Raz dawał niskie napięcie a raz ponad 16 Volt. Chyba takie oznaki daje uszkodzony alternator lub regulator napięcia.
Kolega ma za niskie. Takie nie doładowanie miałem w moim XF przez zły montaż akumulatora. Nigdy nie było wyższe, tylko za niskie.
Nie wiem niestety, czy 250ka ma wbudowany na stałe regulator czy nie. Dobry elektromechanik powinien znaleźć usterkę.

Driv3rrrr:
Nie zaprogramowanie wymiany akumulatora nie spowoduje że nagle zacznie ładować po 11-12V. Różnica owszem może być ale rzędu wysokości 0,5V 👍

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej