Witam! Chciałem kupić kocki hamulcowe na przód do mojego jaguara 4.2 V8 wersja z USA. Tarcze mam 326 mm. Po katalogach w hurtowniach motoryzacyjnych wpisując dane samochodu, oraz po nr VIN dobiera mi klocki np Brembo P 36 022. Wchodząc na stronę producenta Brembo przy powyższych klockach jest adnotacja: Strona zabudowy: Oś przednia, nie dla wersji dla kraju: Kanada, USA . Sprawdzałem także innych producentów np Textar, quaro też mają taką informację, ale np ATE, Ferodo takich informacji nie ma do klocków przypisanych do mojego jaguara
.
Dzwoniłem do przedstawiciela firmy Textar. Pan z Textara nie potrafił mi do końca wyjaśnić czemu tak jest, stwierdził, że musi być inna budowa układu hamulcowego na USA czy Kanade, np: ina średnica tłoczka i , że tam są inne przepisy dotyczące prędkości i nie są wymagane tak dobre hamulce jak w Europie. W takim razie mam pytanie, czy poza Europę były stosowane inne układy hamulcowe do tarcz 326? Czy ktoś zakładał europejskie klocki do samochodów z poza Europy?