Dział Techniczny > X-TYPE (2001-2010)

Autoelektryk kotka - woj. dolnośląskie; UPG, immobilizer

<< < (2/3) > >>

Lisek:
Aktualnie sprawa wygląda następująco:
Większość mechaników nie chce podjąć się naprawy. Jeżeli problem z grzaniem silnika leży po stronie uszczelki pod głowicą, to naprawa może wynieść 30 000 zł. Tak, aż tyle - no tak wyceniono to w jednym z warsztatów. Tak czy owak nie chcą się tego podjąć, bo jest to za trudna robota i baaardzo długa - wyciąganie silnika, skrzyni, napędu... Jest także opcja, że wystarczy wymienić pompę wody - jej koszt to 150 zł. Może jeszcze termostat, one też nie są drogie. Oby to było to...

Wiadomo, że nie opłaca się wydawać aż takiej kasy w dość wiekowe auto. Żal mi go i już włożyłem w niego troszkę pieniążków, ale bez przesady. W tej gorszej opcji zostało mi się kilka rozwiązań:
- pewien znajomy pasjonat motoryzacji. Może jemu się uda, choć nie wiem jakbym się odpłacił :P
- polecony mechanik, z którym rozmawiałem i powiedział, że nie boi się tego silnika (jak większość innych mechaników), a nawet, że niedawno robił podobnego Jaguarka. Pytanie tylko na ile on to wyceni - jest to przecież trochę roboty
- sprzedaż auta na części
- ktoś mi jeszcze podsunął pomysł wymiany całego silnika, ale czy ten zabieg byłby opłacalny? Niezbyt.

Mam nadzieję, że uda się naprawić kotka. Jeżeli ktoś z was miał problem z uszczelką, prosiłbym o porady. Może jakiś magik potrafi to ogarnąć w miarę normalnej cenie? Choć nie wiem jaką cenę uznać za normalną, jeżeli w grę wchodzi rozbieranie prawie całego auta...

nick0000:
30.000 PLN za uszczelkę pod głowicą?? albo słaby żart albo chcieli w ten sposób się pozbyć niechcianego klienta. Fabrycznie nowy silnik 2.5 kosztuje w Jaguarze z tego co widzę jakieś 4.700 GBP brutto ....
Masz CO2 w płynie chłodniczym? masz płyn chłodniczy w oleju? dymi na biało? jeśli nie to szukaj innej niż uszczelka przyczyny. Tak jakl piszesz, sprawdź pompę wody, sprawdź czy wentylator prawidłowo działa?

Kotletor:
W S-Type 3.0 za wymianę uszczelek zapłaciłem 6000zł ale auto nie odpala więc to pewnie jeszcze nie koniec.

Lisek:
Dziękuję za odpowiedzi. Zamówiłem pompę wody i termostat. Czekam na paczkę i próbę sprawności :)
Trochę to pewnie potrwa. Jak już będzie coś wiadomo, niezwłocznie powiadomię o wynikach.
Pozdrawiam.

Niecio:
Jednorazowe skoczenie temperatury wskazuje na uszkodzony czujnik temperatury  zrob test co2  to nic nie kosztuje i będziesz wiedział na czym stoisz

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej