Witam,
Od pewnego czasu mój Jaguar X-Type ma pewien problem z elektroniką. Zaczęło się od tego, że podczas jazdy zgasł mi check engine (powód jego świecenia to już dłuższa historia, choć sam tak naprawdę nie wiem co mu jeszcze może być) - niby cudownie, błąd zgasł. Byłoby okej, ale zauważyłem że wtedy nie świecą się kontrolki kierunkowskazów (same kierunki działały), hamulca ręcznego (gdy jest zaciągnięty rzecz jasna) oraz akumulatora przy włączonym zapłonie. Działająca kontrolka to od oleju (przy zapłonie). I tak raz się te kontrolki świeciły, raz nie.
Pewnego dnia dodatkowo autko mi się na postoju tak zgrzało, że byłem zmuszony ustawić temp. nawiewu na maksa (a to był jeden z tych upalnych dni), pomogło oczywiście zbić temperaturę. Trochę o tym poczytałem i najprawdopodobniej, biorąc pod uwagę inne objawy - to nieszczęsna uszczelka pod głowicą.
Kilka dni później, w aucie po włączeniu zapłonu świeciła się tylko kontrolka oleju i nie chciało odpalić. Trzeba poczekać aż reszta kontrolek się zapali - dopiero wtedy można auto odpalić. Jeżeli silnik jest odpalony a kontrolki przestają świecić, to dalej pracuje, lecz gdybym go zgasił to znów musiałbym czekać aż się kontrolki zaświecą... Dodam jeszcze że od tego czasu gdy świecą się te kontrolki to wyskakuje błąd immobilajzera (przetlumaczylem z niemieckiego)
Mam więc przegrzewającego się kotka z problemami elektrycznymi.
Skoro już znacie historię, czas na pytania:
1. Ile mniej więcej moglaby kosztować wymiana takiej uszczelki w kotku? Ktoś z was ją kiedyś wymieniał?
2. Czy ktoś z was orientuje się może gdzie w woj. Dolnośląskim (najlepiej okolice Legnica, Lubin, Polkowice, Głogów) znajduje się jakiś dobry elektryk samochodowy który podejmie się naprawy Jaguara? Do paru dzwoniłem i usłyszałem że nie mają programu do takiego samochodu... Dobrze by było gdyby ten elektryk mógł zająć się także drugą awarią (uszczelka), ale zadowole się tylko elektryką - w tym przypadku najpierw ogarnę silnik, a później błąd immobilajzera
3. Dodatkowo zapytam, co warto wymienić przy okazji wymiany tejże uszczelki? Jeżeli portfel pozwoli, to się tym od razu zajmę.
Mam nadzieję że ktoś może mi pomóc.
Pozdrawiam,
Ja i mój unieruchomiony X-Type